Warp-artiest Milanese

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Elektronische pioniers: Steve Milanese


21 oktober was er in Paradiso weer een Warp-night waarin de experimentele elektronica ruim baan kreeg. Met een line-up, bestaande uit onder andere Jamie Lidell, Richard Devine en Plaid kon de elektronicaliefhebber weer zijn neus ophalen. Love2party was aanwezig en daalde af in de catacomben van Paradiso om wat vragen te stellen aan de mannen achter de laptops.

Tekst: Menno
Foto's: Warp Records


In dit tweede deel staat nieuwkomer Steve Milanese centraal. De jonge Brit debuteerde een paar maanden geleden op Warp met zijn opmerkelijke mini-album dat bestond uit donkere tracks met invloeden uit de reggae, house, garage en drum 'n bass. Op 21 oktober gaf hij zijn eerste optreden in Paradiso in de Arcola-zaal. Voorafgaande aan zijn optreden liet hij weten er veel zin in te hebben. Zijn muziek is uitermate geschikt voor de dansvloer, en via een optreden krijgt hij ook de mogelijkheid om veel nieuwe tracks te laten horen.

"Als iemand oprecht bezig is, dan is dat genoeg"
Een goede voorbereiding is het halve werk, moet Milanese gedacht hebben toen hij zijn verhaal afstak over zijn setup tijdens het optreden. Alles is zo aangesloten dat hij er bovenop zit als hij wat met het geluid wil doen. "Ik heb een laptop en een drummachine meegenomen. Een deel van de tracks speel ik van de laptop door de drummachine heen, zodat ik er effecten op kan loslaten. Sommige tracks speel ik direct uit de drummachine. Zo kan ik lekker veel dingen veranderen, aan de knoppen zitten als ik daar zin in heb. Ik ken wat mensen die wat gemodificeerde drumcomputers hebben, zodat ze nieuwe geluiden kunnen maken; die heb ik ook gesampled voor de show." Sonisch gezien is Milanese er helemaal klaar voor. Het visuele aspect vindt hij niet zo belangrijk voor zijn optredens. "Als het publiek een beetje open staat voor wat ik doe en de bezoekers mijn muziek goed vinden, dan is het beeld van iemand die oprecht bezig is genoeg." Toch lijkt het hem wel wat om met een vocalist samen op te treden. "Dat is altijd interessant, ook omdat ik dan de vocalen real-time kan manipuleren."


Van je vrienden moet je het hebben
Soms heb je mazzel en zorgt iemand ervoor dat je demo niet in de onderste bureaula van Steve Beckett verdwijnt. Chris Clarke, een andere Britse Warp-artiest, is een vriend van Milanese en via hem kwamen zijn demo's de kantoren binnen. Na een aantal demotapes ging Warp overstag en belden ze op of hij wat uit wilde brengen. Iets uitbrengen op Warp is natuurlijk niet niks. Voelt hij druk vanuit het label zelf? "Vanuit het label zelf absoluut niet. Ik krijg alle ruimte, meer kan je niet wensen van een platenmaatschappij. Het is meer het feit dat Warp zo'n groot en bekend label is. Het komt uit jezelf, de kunst is om er niet teveel over na te denken anders belemmert het de muziek die je maakt. Als er druk is, dan leg je die jezelf op." Hoe ziet Milanese zichzelf in de muzikale traditie van Warp Records? "Ik ben daar niet zo mee bezig. Als ik een soort Squarepusher of !!! zou zijn dan zou ik mijn muziek niet maken, of ik zou het in ieder geval niet uitbrengen. Ik denk dat het idee achter Warp altijd is geweest om muziek te releasen die ze zelf goed vinden, ook al past dat niet in het plaatje van wat Warp-fans over het algemeen zien als Warp-muziek. De huidige verbreding in het label is denk niet per se ingegeven door commerciele motieven, het is nog steeds dat ze dingen uitbrengen waar ze zelf echt in geloven."

Het debuut van Milanese op Warp, 1 Up is een zogenaamd mini-album met zes sterke tracks. Waarom niet gewoon een compleet album uitbrengen? Hij vertelt dat het oorspronkelijk wel de bedoeling was. Misschien legde hij zichzelf toch wel wat druk op? "Op een gegeven moment kwamen we op een punt waar we tracks aan het uitzoeken waren voor het album en had ik niet het idee dat ik op een punt was beland dat ik naar mijn eigen tevredenheid een heel album kon uitbrengen. Dus besloten we om de zes sterkste tracks eruit te halen, om zoveel mogelijk impact te maken. Het werkt ook goed live, omdat je naast die bekende zes tracks ook het publiek kan verrassen met veel niet uitgebrachte tracks." Op de vraag wie hij zelf gaat bekijken op deze Warp-avond antwoordt hij zonder aarzeling "Everyone really."

Meer info: Warp Records

Love2Party Essentials:
Warp Night @ Paradiso, 21 oktober 2004
Milanese - 1 Up

Interview: Jamie Lidell

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws