Binnenstebuiten: DJ Pathless

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

May The Pathless Soulful International Mayhem Guide You


Wat is je beste plaat, mooiste optreden, inspiratiebron? Hoe maak je een plaat, album, live-act? Vragen die we nu wel kennen. In deze serie van portretten, proberen we dj's en producers op het persoonlijke vlak wat beter te leren kennen. Dit keer is dat de schijnbaar wat geheimzinnige Dj Pathless, wiens naam onlosmakelijk verbonden lijkt met die van Gerd. Twee Nederlandse dj's, producers, enorme muziekliefhebbers, maar ook pleitbezorgers van een bredere blik op dansmuziek in Nederland. 'Gerd en ik vechten en strijden al jarenlang, om andere dingen te laten horen en Gerd om te maken, maar mensen in Nederland diggen het gewoon niet. Het is en blijft frustrerend om voor een volle zaal te staan en 20 mensen te zien dansen, terwijl het voor je eigen gevoel swingt als een tierelier.'

Naam: Dj Pathless is het pseudoniem van Erik Mels Snoek. " Mels est mon nombre" aka le voormalige sambassadeur van de organisatie SAMBASSADE aka Dj Pathless. Wat ik al een aantal keren van de love2party lezers heb mogen vernemen kan ik wel een beetje bevestigen. Ik blijf liever wat op de achtergrond. Het gaat om de muziek en niet om mij. Het is echt niet zo dat ik bewust een soort mysterie om me heen aan het creeren ben, maar ik ben een man van weinig woorden en houd me liever bezig met mijn ideeen op muziekgebied.

Woonplaats: In mijn huidige woonplaats, het Brabantse Roosendaal valt weinig te beleven, maar ik heb het er prima naar mijn zin en zou niet in een drukke stad als Rotterdam of Amsterdam willen wonen. Ik ben vrij rustig van aard, doch zit zeker niet stil. Mijn muzikale opvoeding heb ik zeker te danken aan het feit dat ik hier in Roosendaal woon en daardoor overal zo'n beetje vlakbij woon. Zoals Antwerpen, maar ook Rotterdam.

Geboren: Geboren in het Zeeuwse Zierikzee eind jaren 60.

Gezin: Geen broers of zussen en natuurlijk als enig kind veel te veel verwend.



'Vrijheid en creativiteit stonden en staan bij mij voorop'

Opvoeding: Grotendeels opgevoed door mijn vader vanwege een scheiding toen ik een jaar of 15 was.

Relatie: Ik heb een hele lieve vriendin, maar woon daar niet mee samen. Zij woont in Naarden.

Opleiding: Een opleiding tot zelfstandig ondernemer genoten, omdat ik nooit echt wist wat ik wilde worden, maar wel precies wist wat mijn schrikbeeld was en wat ik perse niet wilde.

Jeugdidealen: Vrijheid en creativiteit stond en staat bij mij voorop waardoor ik beter kan presteren en ik het naar mijn zin heb. Dan speelt geld voor mij geen enkele rol. Het gaat er om of ik plezier heb, en de dingen kan doen die ik leuk vind. En niet met tegenzin iedere dag naar mijn werk zou moeten.



'wij zijn misschien geen goede dj's'


'Gelukkig ben ik zeer kritisch'

Karakter: Ik heb een eigenzinnig karakter en kan behoorlijk dwars zijn. Ik houd ervan om veel te filosoferen over het leven en benader zaken en onderwerpen anders dan anderen, is vaak gebleken. Dat bracht en brengt nu, gelukkig in veel minder mate, wel eens frustraties met zich mee. Je bent vaak zo machteloos en dingen niet kunt veranderen, en er zelf zo van overtuigd bent dat dingen ook anders kunnen en zelfs anders moeten. Natuurlijk heb ik dat heel erg met muziek waarbij ik zoveel zou willen veranderen. Of het nu gaat om dance, het uitgaansleven in het algemeen, een stuk muziek, de benadering van muziek of vele andere dingen. Ik heb zoveel ideeen om dingen hier echt te veranderen, maar of het er echt ooit van zal komen betwijfel ik, ook al zal ik nooit opgeven mijn doel te bereiken. Sinds 2,5 jaar ben ik bezig met een boek te schrijven waarin alles wat me interessant lijkt voor een lezer komt te staan. Dat gaat over rare verhalen, plannen, woordspelingen, grapjes, denkwijzes, benaderingen, etc.

Hoe omschrijven jouw vrienden je? Mijn vrienden weten dat ik een eigengereid persoon ben, dat leidt tot vele leuke discussies die ik heb met mensen.

Hobby's: Mijn hobby's zijn sport, koken, reizen, design inrichting, kleding, maar bovenal natuurlijk muziek.

Sport: Tot op mijn 18e jaar op behoorlijk amateurniveau gevoetbald en net op het moment dat ik de overgang naar het professionele voetbal zou gaan maken, werd ik zwaar geblesseerd en was een eventuele toekomst daarin niet meer haalbaar.

Vakantie: Als favoriete vakantieoorden heb ik nog zoveel op mijn verlanglijstje staan, maar Zuid Amerika trekt mij het meeste aan. Het weer, het buitenleven, het eten, de muziek, de mooie natuur, maar ook het mysterieuze en onbekende boeit me enorm. Landen als Venezuela, Paraguay, Argentinie, Brazilie, Peru zou ik graag eens bezoeken.

TV: Tv kijk ik zelden. Praatprogramma's of interessante documentaires kunnen mijn aandacht nog wel eens wekken. Sinds de aanschaf van een computer jaren geleden is het kijken van tv tot een minimum gereduceerd.

Vrije tijd: Een periode flink wat cultfilms bekeken, maar dat staat momenteel op een laag pitje. Ook al ga ik nog regelmatig naar de bioscoop, het boeit me niet echt. Vrijwel altijd mis ik iets in een film en ze lijken voor mij allemaal op elkaar. Al is het alleen al door dezelfde manier van filmen of dezelfde soort beelden en fragmenten. Er zit voor mij weinig verrassing in. David Lynch films boeien me soms. Favoriete films van de laatste jaren zijn bijvoorbeeld Breaking the waves, Dancer in the dark, The Lost Highway e.d.



Verner Panton inspiratiebron DJ Pathless

Stad: Mijn favoriete stad is absoluut Londen, waar ik, voordat de pond zo duur werd, regelmatig naartoe ging om er muziek te kopen en er inspiratie op te doen. Wat een wereldstad! Het bruist er van creativiteit, het leeft, het verandert en er broeit altijd iets op het gebied van kunst en cultuur. Niet voor niets dat muziekstromingen als nu jazz, broken beats, garage, downtempo stuff, etc. zich daar ontwikkelen en ontplooien. Toch hoorde ik van Kirk Degorgio dat momenteel de ene na de andere club er failliet gaat, dat er veel muziekgroothandels en detaillisten verdwijnen en dat is natuurlijk heel erg jammer. Vooral Soho is voor mij de place to be en ik zou er zo 20.000 pond binnen een uur kunnen opmaken aan kleding, muziek, kunst, muziekapparatuur, design spullen en lekker eten.

Bewondering voor? Mijn helden uit het verleden zijn over het algemeen mensen uit de muziek, kunst, kleding, artiesten, etc. Het gaat in het algemeen om pioniers, vernieuwers, avant gardisten en mensen die hun nek hebben uitgestoken om iets te veranderen. Politici, vrijheidsstrijders, Nobelprijswinnaars, grote leiders die ook onwaarschijnlijk veel betekenen of betekend hebben doen mij veel minder.

Voor mensen als Serge Noyelle, Verner Panton, Beethoven, Aleaxander MC. Queen en bijvoorbeeld Prince heb ik grote bewondering. Daar kun je gewoon niet omheen, ook al houd je er niet van en heb je een andere smaak. Het is 1 grote bron van creativiteit. Er zijn zoveel verschillende "grootheden" op de aarde die ieder op hun eigen vakgebied enorm uitblinken en anderen aanzetten om weer iets anders te ontwikkelen. Zij hebben allemaal iets neergezet waardoor andere mensen weer verder kunnen om iets eigens te maken.

Waar geef je het meeste geld aan uit? Het meeste geld geef ik uit aan muziek. Als ik goede muziek hoor zal het er altijd komen. Dan ga ik met mijn fanatisme door totdat ik het heb gevonden, tegen welke prijs dan ook. Vooral in het verleden legde ik flink wat geld neer voor platen. Zo houd ik alles wat ik ooit gehoord heb en wat ik goed vind, bij op lijsten die ik al vanaf mijn 17e maak. Ik raak dus nooit titels kwijt die ik nog wil aanschaffen en heb lijsten waar vroeger echt duizenden titels op stonden. Inmiddels heb ik die wel allemaal zo'n beetje en komt er nauwelijks nog een plaat bij van vroeger die ik nog graag wil hebben of nog nooit heb gehad.



Liefhebber en verzamelaar: 'Als ik goede muziek hoor, komt het er.'

Als ik eenmaal een plaat in mijn bezit heb en een paar keer heb gehoord ben ik die vrij snel weer beu en kan er weer gemakkelijk afstand van doen. Als ik alle platen die ik ooit heb gehad had gehouden had ik echt 20.000 duizend platen gehad, denk ik. Gelukkig ben ik zeer kritisch en vind maar weinig lang goed en dat resulteert in een relatief kleine muziekverzameling. Mijn muziekverzameling bestaat uit alle genres en alle stijlen, dus van klassiek tot hiphop en van nu jazz tot new wave en van breakbeats tot latin. Van iedere stijl probeer ik de beste te houden en de rest te verkopen.

Voor mij komen er gemiddeld zo'n 10 essentiele platen per jaar uit, meer niet. Eigenlijk hoef je de rest niet te kopen, maar ja wat is essentieel? De nieuwe Zero 7: When it falls lp zal bijvoorbeeld wel in dat rijtje gaan behoren van 2004, maar of die echt essentieel is, is eigenlijk niet zo relevant. Er is niets vernieuwends of anders aan in vergelijking met hun eerste lp, maar het is wel weer een erg mooi album. Overigens vind ik echt niet dat een plaat altijd vernieuwend moet zijn hoor. Vaak vind ik juist het tegenovergestelde en een verandering van stijl niet goed uitpakken voor een artiest.

Waar lig je 's nachts van wakker? Vroeger kon ik echt wakker liggen van een mooie plaat die ik ergens had gehoord en zo graag wilde hebben, maar dat heb ik allang niet meer. Dan ging ik stappen in de Roxy of in Belgie en dan hoorde ik weer iets dat me heel erg raakte en waarvan ik de titel niet wist. Daar sliep ik dus echt niet van en probeerde het melodietje in mijn hoofd te houden. Gelukkig 9 van de 10 keer kwam ik toch wel snel achter de titel en /of artiest van die plaat. Helaas heb ik dat nooit meer en hoor ik een dj nooit een verrassende plaat draaien die ik graag wil hebben, ook al ga ik nog genoeg uit en stappen.

Persoonlijk hoogtepunt? Mijn persoonlijke hoogtepunt op muziekgebied is het feit dat ik in 1995 samen met een vriend uit Amsterdam, Daan Lucas, DE SAMBASSADE heb opgericht uit onvrede van het huidige uitgaansleven. Het rode en daarna zwart-witte feest zullen weinig mensen ooit vergeten en nog steeds krijgen we reacties daarop. "Of jezelf deel uitmaakte van een surrealistische film waarbij muziek een belangrijk aandeel had." Pathless soulful international mayhem, was geboren en nog steeds kippenvel als ik er aan terug denk. Muziek van latin tot breakbeats en van klassiek tot jazz en house en hiphop tot soul,etc. SAMBASSADE heeft meer weg van wat ze tegenwoordig noemen totaaltheater dan van normaal uitgaan in een club of discotheek.



Ook Jules Verne is een bron van inspiratie voor Pathless
Persoonlijk dieptepunt? Persoonlijk dieptepunt is dat Gerd en ik al jarenlang vechten en strijden om andere dingen te laten horen en Gerd om te maken, maar dat mensen in Nederland het gewoon niet diggen. Het is en blijft frustrerend om voor een volle zaal te staan en 20 mensen te zien dansen,terwijl het voor je eigen gevoel swingt als een tierelier.

Mensen in de muziekwereld die hun sporen allang verdiend hebben, zijn het met ons eens en we krijgen veel respect van hen. Het houdt ons op de been als mensen als Afrika Bambaata, Bugz In The Attic, Kruder and Dorfmeister, Gilles Peterson, Jazzanova, Dzihan and Kamien etc. echt waarderen wat je doet en achter je staan. Als we een plaat draaien waar volgens ons de funk van af druipt, horen we
later dat we loungey platen hebben gedraaid. Dan slaan we echt steil achterover. De laatste keer dat we gedraaid hebben, was in OFF CORSO op het Music People feest, waar Steve Bug naar ons toekomt en zegt: "Ik heb zelden zoiets swingends gehoord." Hij kon er niet op stilstaan en stond te swingen. Wij waren absoluut niet tevreden over onze prestatie, maar loungey was het absoluut niet.

Ja, we weten het....... wij zijn misschien geen goede dj's, maar meer muziekliefhebbers die alleen maar goede platen willen draaien en willen verrassen. Wij presteren echter ook veel beter als we een volle zaal zien dansen en dat spoort ons aan om het beter te doen, niet als er geen respons komt en er nog geen hond is of alle andere voorwaarden waaraan een goed feest moet voldoen niet kloppen. Dan valt er ook weinig eer te behalen.

Laat ons eens een keer een hele avond vullen en niet met andere dj's draaien die op een totaal andere lijn zitten, beoordeel ons dan en luister een keer goed als je niet alleen van 4 to the floor houdt, maar ook van meer muzikalere tracks en tracks die je nergens anders hoort.

Met wie zou je een dagje willen ruilen? Ik zou wel eens een dagje met Gilles Peterson willen ruilen, want dan maakt het niet meer uit wat je draait en vinden mensen het altijd goed zonder echt te luisteren of het wel echt zo goed is wat hij doet en niet wordt aangepraat door anderen.



Serge Noyelle Styx Totaaltheater

Doelstelling dit jaar: Doelstelling dit jaar is de Sambassade feesten weer te gaan oppakken (we moesten stoppen vanwege het sluiten van Club de Ville en een andere denkwijze dan Panama te Amsterdam waar we niet de vrije hand kregen) en samen met Gerd meer draaien in het buitenland om teleurstellingen te vermijden. Ook blijven we natuurlijk vechten voor een plaatsje in Nederland en hopen we dat mensen nu eens tot inkeer komen dat er allang veel meer is dan er tot op heden wordt geboden.

MAY THE PATHLES SOULFUL INTERNATIONAL MAYHEM GUIDE YOU !
DJ PATHLESS

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws