The Underwolves

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

"Songs gaan naar onze mening toch het langst mee"



The Underwolves chillen na gedane zaken in de studio


Vorig jaar verscheen het debuutalbum Under Your Sky van The Underwolves uit Londen op het alom gerespecteerde Compost sublabel JCR (Jazzanova Compost Records). Een label dat perfect aansluit bij hun mengvorm van soulvolle drum'n bass, jazz en hiphop, waarbij minstens zoveel aandacht werd besteed aan de teksten en de songs. Een uiterst fascinerende plaat die het ene moment deed denken aan het vroege geluid van Massive Attack, het andere moment aan de Engelse drum 'n bass scene in zijn bloeiperiode. Voor het recentelijk verschenen remixalbum tekenden onder andere drum 'n bass grootheden als Andi C & Ant Miles (Ram Records), Peshay en Photek.

Tekst: Nico
Foto's: Jazzanova Compost Records


Het debuutalbum Under Your Sky van het uit Londen afkomstige producerscollectief The Underwolves lag al vanaf 1999 op de planken bij het befaamde Island Blue Records. In 1996 debuteerde The Underwolves op het label Filter met de 12-inch Nine Lives, een track die zoveel aandacht trok dat Island Records er als de kippen bij was om de band te tekenen. Maar zoals vele artiesten de afgelopen jaren, werden ook The Underwolves het slachtoffer van de vele fusies en bijbehorende reorganisaties bij Island en bleef het debuutalbum keurig op de planken liggen. Island Blue had nog wel promo's verstuurd en de harten van vele muziekliefhebbers gestolen, de promo's kwamen zelfs in diverse jaarlijstjes over 2000 terecht. Toch duurde het tot diep in 2001 voordat de officiele release het daglicht zag. Het minstens zo befaamde Duitse Jazzanova Compost Records trok aan de bel en kreeg de licentie voor het album.



Under Your Sky


Under Your Sky Remixes

Met hun voeten stevig in de melodieuze en vocale drum 'n bass scene, en een voorliefde voor zwarte muziekstijlen als jazz, funk en soul, debuteerde The Underwolves vorig jaar dan toch eindelijk met een uiterst gevarieerde plaat, met de wereldwijde dansvloerhit Shaken als belangrijkste wapentroef. Vocalen kwamen van Paula Crawford, die ook de vocalen voor haar rekening neemt op het fantastisch sensuele, maar opzwepende 2-step plaat In The Picture (op 12-inch en het remixalbum te vinden), tekstschrijver, zanger en platenverzamelaar Jeb Loy Nichols, Madeline Edgehill van de vrouwelijke reggae band ACABU en Ghetto Priest van African Headcharge van het legendarische On-U-Sound label van dubgoeroe Adrian Sherwood. Ondanks dat het album bijna drie jaar op de planken had gelegen, werd de sfeervolle mellow soul, jazzy triphop en melodieuze vocale drum 'n bass een succes. De langverwachte opvolger verschijnt later dit jaar, maar eerst krijgen we nog een remixversie van Under Your Sky. Een breed scala aan knoppendraaiers mocht achter de mengtafel plaatsnemen. Naast ingetogen, sfeervolle downtempo mixen, keren The Underwolves met remixen van onder andere Andi C & Ant Miles (Ram Records), Peshay en Photek terug naar hun liefde, drum 'n bass.

L2P: Wie zijn The Underwolves?
Professor Stretch: "Oorspronkelijk Ned Kelly en ikzelf. Ik heb een klassieke opleiding en ben meer de engineer die op de technische details let. Muzikaal is hip hop, soul en al snel drum 'n bass mijn achtergrond. Ned is de dj en geobsedeerd door jazz, en in een later stadium geinteresseerd geraakt in drum 'n bass. Inmiddels zijn we uitgebreid met producer Jules Evans, van Muki en verschillende vocalisten, tekstschrijvers en muzikanten."



De engineer die op de technische details let

L2P: Hoe omschrijven jullie zelf de muziek van The Underwolves?
Professor Stretch: "Hip hop, soul, drum 'n bass en jazz zijn de achtergronden van Ned en mij. Maar het zijn vooral de invloeden van de zangers en muzikanten waarmee we werken, die doorklinken in onze muziek. Die invloeden liggen nog veel meer in de soul en funk, en vooral reggae en de beats. Als ik onze muziek moet omschrijven, dan toch maar als een smeltkroes."

L2P: Jullie hebben ook nog steeds vertrouwen in drum 'n bass?
Professor Stretch: "Dat is typisch iets voor de pers! Alsof ze het genre nooit wat hebben gevonden en daarom maar blijven roepen dat het dood is. Nou, dat zal zeker niet gebeuren! Er zijn te veel goede producers, die zich niks van de media aantrekken maar gewoon hun ding doen en tracks blijven uitbrengen. Van The Underwolves mag je zeker meer vocale drum 'n bass verwachten in de toekomst. Het volgende album proberen we meer live te orienteren, zodat we het ook live kunnen spelen. Maar er zullen zeker elementen uit drum 'n bass inzitten, omdat die onderdeel zijn van het brede scala aan invloeden. Net als in onze dj-sets."



Weer even chillen en opladen voor meer knoppendraaierij

L2P: Hoe ziet zo'n dj-set van The Underwolves eruit?
Professor Stretch: "Eigenlijk van alles wat. Jazz, soul, funk, drum 'n bass, een beetje house, maar niet te veel, het is echt van alles een beetje. In onze sets veranderen we de stemming en het tempo tijdens het draaien. Altijd op zoek naar manieren om op "natuurlijke" wijze van 170 bpm te zakken naar 90 bpm en weer opbouwen om terug te gaan. Dat is wat wij doen, zoeken naar die links."

L2P: En dat geldt zeker ook voor jullie debuutalbum Under Your Sky?
Professor Stretch: "We wilden een album met een lange levensduur, een album dat mensen regelmatig uit de kast halen om te draaien. Daarvoor heb je goede songs nodig, die gaan naar onze mening toch het langst mee. En het samenwerken met anderen was voor ons erg belangrijk omdat zo'n dancealbum behoorlijk lastig is om te doen. We hadden geluk dat we via Adrian Sherwood van het On-U-Sound label in contact kwamen met Jeb Loy Nichols, een fantastisch tekstschrijver, al 20 jaar. Bovendien heeft hij een enorme collectie reggae, funk en soulplaten, dus hij bracht daar ook nog eens een schat aan invloeden uit mee!"



12-inch So Blue It's Black


12-inch In The Picture

Al vrij snel na de release van Under Your Sky verschenen er promo's met remixen en officiele releases, de 12-inches So Blue It's Black en In The Picture, met daarop remixen van Earthbound, Phil Asher (Restless Soul), Juryman, Fauna Flash. Remixen die terug te vinden zijn op het nu verschenen remixalbum. Maar er staat nog veel meer op! Ram Records troeven Andi C en Ant Miles maken onder de naam Original Unknown eerst van titeltrack Under Your Sky een stevig stappende drum 'n bass mix om even later met een een opmerkelijke hiphop mix van het nummer op de proppen te komen. Peshay doet het samen met Photek, ook al geen kleine namen in de drum 'n bass wereld, en komt voor de dag met lekker kletterende beats, een funky baslijn en wat van die spookachtige geluiden.

Intega, van Jazzanova's eigen label Sonar Kollektive, maakt indruk met een zwoele housy versie van In The Picture, waarvan het 2-step origineel gelukkig ook is terug te vinden op het remixalbum. Een track die overigens niet op het originele album staat. Under Your Sky The Remixen is een album dat zich, evenals het origineel, moeiteloos beweegt tussen mellow triphop, soul, jazz, beetje hiphop en drum 'n bass. Zoals Stretch het zegt: "Altijd op zoek naar manieren om op "natuurlijke" wijze van 170 bpm te zakken naar 90 bpm en weer opbouwen om terug te gaan. Dat is wat wij doen, zoeken naar die links."

Meer info: Jazzanova Compost Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws