Beach Rock-organisator Marc Klein

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Organisator Marc Klein over Seat Beach Rock


Het succesvolle Belgische Beach Rock festival ondergaat een frisse start. Met medewerking van autoconstructeur Seat uit Barcelona zal festival dat voortaan onder de vlag SEAT BEACH ROCK zijn stek op de festivalkalender opeisen. Het festival wordt deze zomer (en de volgende jaren) op een nieuwe locatie georganiseerd. De Wellington Renbaan in Oostende wordt de plaats van bestemming. Dit brengt een boel voordelen met zich mee, met name de zee aan ruimte die de festivalbezoeker ter beschikking heeft.

tekst: Marcel
Foto's: Remko


Op programmotorisch vlak kiest de organisatie voor een formule waarin elk van de grote hedendaagse muzikale stromingen zijn weerklank vindt. Op het hoofdpodium vinden we een rockgeorienteerde programma, terwijl de Club Stage voorbehouden is voor de iets meer intiemere concerten. Naar goede gewoonte kan je ook weer dansen tot het ochtendgloren. Hiervoor moet je in een van de twee dance-tenten zijn waar gerenommeerde dj's de betere danceschijven aan elkaar mixen. Wil je House, Techno of Drum&bass? Het publiek heeft gekozen! Organisator Marc Klein blikt terug op het roemrijke verleden, legt uit wat de kracht van het festival is en somt een overzicht van de mogelijkheden op.

1) L2P: Wanneer is Beach Rock ontstaan en wat zijn de hoogtepunten tot nu toe?

Marc Klein: "Beach Rock is ontstaan in 1985. Wat hoogtepunten op een rijtje:

-1992: Depeche Mode: een fantastische show die 'on stage' ingezet werd met onweereffecten. Op dat identieke ogenblik barste er een echt onweer los dat het gevoel dusdanig versterkte en "bigger than life" maakte, dat het publiek op het strand als het ware hypnotiseerde en een soort 'close encounters'-sfeer las resultaat gaf.
-1998: The Prodigy: een ijzersterke set, waarbij het de vraag was langs welke kant de gekte het grootst was: op of voor het podium?
-1999: d'Eus en Massive Attack: magistraal festivaleinde met een waanzinnige sfeer!
-2001: de afsluiters van Sven Vath op vrijdag op het hoofdpodium en van Fatboy Slim op zaterdag waren memorabele momenten."



Hoogtepunt: Fatboy Slim @ Beachrock 2001

2) L2P: Er worden nogal wat festivals georganiseerd deze zomer in de Benelux. Waarin onderscheid Seat Beach Rock zich van de rest?

Marc Klein: "Seat Beach Rock onderscheidt zich op vele manieren:
- 1. de sfeer: een festival aan de kust wat sowieso een vakantiesfeertje oproept en waar door de gemengde programmering een fantastische mix van publiek aanwezig is, die elkaar schitterend aanvullen.
- 2. de programmering: Seat Beach Rock heeft steeds een voortrekkersrol gespeeld en was 1 van de eerste festivals die een zeer ruime plaats voor "dance" voorzag, 1 van de eerste waar drum&bass steeds een ruime aandacht kreeg, waar R&B voor het eerst aanwezig was...en hierbij het genre op de juiste wijze integreerde. Een voorbeeld wat dance betreft: in totaal verduisterde en gedecoreerde tenten tijdens de dag en waarbij het hele nachtgedeelte (Tribal Beach ) volledig omturnt in een dance-only gebeuren (dit jaar tot 05:00u 's ochtends!).



De sfeer op Beachrock 2001

- 3. de kwaliteit van de organisatie: op geen enkel vlak wordt er wat dan ook aan het toeval overgelaten. De organisatie maakt er een punt van dat zowel de klank en lightshow van een ongekende topkwaliteit zijn, als dat er propere douches zijn op de camping, als dat er om 23:00 nog steeds cleane toiletten zijn, als dat er een rijke en kwaliteitscatering aanwezig is of dat er voldoende nachttreinen zijn die mensen ook om 05:00 's ochtends terug zijn om mensen toe te laten op een comfortabele wijze thuis te geraken."

3) L2P: Het artiestenaanbod is ronduit 'breed' te noemen en varieert van popsterren als David Bowie en Jamiroqai tot aan houseveteranen als Derrick May en Slam. Is dit anno 2002 essentieel om een goedbezocht event te realiseren?

Marc Klein: "Het is bij Seat Beach Rock steeds een bewuste politiek geweest om aan genreoverschrijdende programmering te doen. Het is pas later gebleken dat jonge mensen met muziek 'spelen' en niet langer louter belangstelling hebben voor 1 bepaald genre, dat de andere festivals 'multi stage' en 'multi genre' zijn gegaan. In die zin is bijsturing van Werchter, drie jaar geleden, een perfecte kopie van het Beach Rock-concept. Kortom, bij Beach is dat reeds een jarenlange traditie."

4) L2P: Vanwaar de verhuizing van het strand van Zeebrugge naar de Wellingtonrenbaan in Oostende, 20 km verderop aan de kust?



Het strand

Marc Klein: "De infrastructuur in Oostende is evenwel veel beter dan in Brugge, hetgeen ons toelaat om een betere service te verlenen aan de bezoekers."

5) L2P: Op hoeveel bezoekers rekenen jullie?

Marc Klein: "90.000 over de ganse wereld."

6) L2P: Er is een mogelijkheid tot kamperen. Waar bevinden deze campings zich en voor hoeveel mensen is er plaats?

Marc Klein: "De camping ligt op de festivalsite zelf en er kan 8.000 man gezellig verblijven. We doen ook een heel leuke actie met Stella, waarbij je een tent kan reserveren, die er kant en klaar voor jou staat opgesteld, inclusief een krat van 24 biertjes, en die je na het festival kan afbreken en mag meenemen. Meer info vind je op onze website Seat Beachrock"



De camping

7) L2P: Jullie organiseren ook andere events. Welke evenementen staan er nog meer in de stijgers?

Marc Klein: "In het najaar, op zaterdag 23 november, zal het Pay&Go Groove City dance festival te Brussel plaatsvinden. Dit dance evenement met een house, techno, drum&bass en chill-out hal is het meest succesvolle event voor de Belgische dancescene sinds zijn ontstaan, twee jaar geleden. Een geweldige aanrader en steeds een dijk van een programmering! Kijk maar eens naar de vorige editie op de website: Pay&GoGrooveCity"

Verslag Beachrock 2001, dag 2
Verslag Pay&GoGrooveCity 2001

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws