Mr C

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Mr C can move any mountain!


Herinner je het nog? Die vooruitstrevende Engelse formatie The Shamen die als een van de eersten de link tussen rockmuziek en elektronica legt? Herinner je nog het nummer Move any Mountain? 'I can move, move, move any mountain'. De vocalen waren afkomstig van niemand minder dan Richard West, beter bekend als Mr C. Ook de hit 'Ebeenezer Good' sloeg in als een bom, maar voor Mr C werd het allemaal een beetje teveel. Hij miste de 'psychedelische elektronica', zoals hij in een even exclusief als persoonlijk interview met Love2Party aangeeft. Hij is mede-eigenaar van de succesvolle Londense club The End en het daaraan verbonden The End Recordings en bestiert tevens zijn eigen Plink Plonk label. In het voorjaar komt zijn solodebuutalbum Change uit, volgens de spontane Brit een erg persoonlijk album. Juist daarom laat het muziekdier niet alleen zijn muzikale hart spreken. Mr C over zijn moeder, de dood van zijn vader en gezinsuitbreiding. "Mijn tijd is gekomen, vrees ik."

Tekst: Marcel

L2P: Op Pay en Go Groove City draaide je tussen Rolando en Kenny Larkin in, twee dj's uit Detroit. Waarin verschilt de sound van Detroit met die van Londen?

Mr C: Dat is een moeilijke vraag. Ik denk dat het geluid in Detroit wat dieper en warmer is dan in Londen. Als je ziet dat de meer techhouse-georienteerde sound momenteel rouleert in Londen en zowel de minimale als diepe, warme variant in Detroit, is de vergelijking denk ik wel gemaakt. Rolando draaide vanavond een stevige, maar ook warme technoset, evenals Kenny Larkin. Mijn set kon je grotendeels in de techhouse-hoek plaatsen. Ik ben een dj die zo breed mogelijk wilt draaien. Dus techno en house en alles wat daartussen zit. Maar genoeg over stijlen en hokjes, iedereen draait immers anders!



Mr C op het vijfjarig bestaan van KozzMozz!


L2P: Je studioalbum komt binnenkort uit, wat kunnen we ervan verwachten?

Mr C: Ik heb er twee jaar aan gewerkt, maar met tussenpozen. Je moet niet vergeten dat ik ieder weekend, van donderdag tot en met zondag, actief ben als dj. In de tussentijd ben ik getrouwd en een maandje op huwelijksreis geweest. Ook heb ik van de zomer vier maanden op Ibiza gezeten. Dus dat kwam er allemaal tussen, maar in september is het overgrote deel van het album afgerond. Het is mijn eerste soloalbum, hetgeen best wel vreemd is. Per slot van rekening maakte ik mijn eerste houseplaat al in '87, voordat ik bij de The Shamen terechtkwam. Het album klinkt psychedelisch, elektronisch, housy, techy. Verder staan er een paar langzamere tracks op. Kortom, een veelzijdig album!

L2P: De titel van het album is Change. Vanwaar die titel en wat is er zoal veranderd aan Mr C?

Mr C: Het album gaat inderdaad over mezelf en de wijze waarop mijn leven als soloartiest en persoon radicaal is veranderd. Na mijn Shamen-tijd was ik eindelijk vrij om te doen wat ik zelf wilde doen. De vele verplichte optredens, persbijeenkomsten en al die andere poeha behoorden eindelijk tot de verleden tijd. Tevens eindigde mijn toenmalige relatie, na zestien jaar. Dat was het begin van een zeer moeilijke tijd, totdat ik mijn huidige vrouw ontmoette. Voor het eerst in mijn leven was ik helemaal alleen! Man, je wilt niet weten hoeveel behoefte ik aan mensen in mijn omgeving heb. Niet voor niets woonde ik tot mijn zesentwintigste bij mijn moedertje thuis! Als ik nu niet getrouwd was, woonde ik er nog steeds! 'She is definitely the coolest person on this planet!' Ze heeft onlangs nog twee illegale warehouse-party's georganiseerd, ik bedoel maar. Al moest ze vorig jaar een heel belangrijk persoon in haar leven voorgoed missen toen mijn vader overleed. Dat was ook zo'n heftige verandering in mijn leven. Ik heb 1 track van het album speciaal aan hem opgedragen. Het nummer heet 'Ascension' (hemelvaart, red.), een droevige, melancholische track met mijn eigen vocalen erop, 'some pure Poetry.' Een andere track 'The Club' gaat over de weg die wordt afgelegd voordat je in Engeland een club bereikt. Ik heb Robert Owens gevraagd of hij de vocalen wilde verzorgen, en dat deed hij heel graag. Een ander nummer dat een verandering weerspiegelde is het melodieuze tech-house-nummer 'Hectic', ik leefde namelijk in een hectische tijd. Er is veel met me gebeurd, de laatste jaren. Al die radicale veranderingen in mijn leven hebben me geinspireerd tot het maken van dit album.

L2P: Je denkt dus veel over het leven na, voordat je met het maken van muziek begint?

Mr C: Het is niet zozeer dat ik eerst mijn zonden ga overdenken en vervolgens de studio induik, maar een bepaald gevoel dat er is, een heftige emotie die ineens oprispt. Dat verklaart niet alleen de wijze waarop ik muziek maak, maar ook de wijze waarop ik als persoon leef. Niet van dag naar dag, maar van moment naar moment! Gisteren en morgen bestaan niet, alles draait om NU!



Gisteren en morgen bestaan niet, alles draait om NU!


L2P: Hoe is het met je club The End gesteld?

Mr C: We zijn de laatste twee jaar erg goed bezig. De namen die we binnenhalen lijken met de maand groter te worden. Echt iedereen vindt het geweldig om bij ons op te treden, dat vind ik een belangrijk punt. Pioniers als Darren Emerson, LTJ Bukem, Derrick Carter en Billy Nasty hebben bij ons maandelijks hun eigen clubavonden, dat is toch geweldig? Zelf draai ik tijdens de Subterrain avonden met Layo & Bushwacka en andere gast-dj's. Vrijwel alle avonden zijn drie maanden van tevoren volgeboekt, dat had ik in het begin nooit durven dromen.

L2P: Wat kun je ons over de volgende personen vertellen?

Darren Emerson
Mr C: Darren heeft vrijwel dezelfde achtergrond als dat ik heb. Hij verliet Underworld, ik stopte met The Shamen. Daarnaast hebben we beiden enerzijds een ongelooflijke drang naar vrijheid, maar kunnen anderzijds niet zonder mensen om ons heen en staan bovendien graag in het middelpunt van de belangstelling. Alhoewel hij een veelzijdig muzikant is, blijft hij zich de laatste twee jaar toch wat meer met progressieve house en techno bezighouden, terwijl ik ook acid, breakbeats en electro draai, en maak. Hij is ook meer een entertainer dan ik. Als ik draai, heb ik minder zicht op mijn publiek dan Darren. Die mafkees doet tijdens zijn set de gekste dingen.

Layo & Bushwacka
Mr C: Deze jongens gaan heel groot worden, geloof me. Ze hebben overigens onlangs een deal voor drie albums met XL Recordings gesloten. Het is goed dat ze via The End Recordings een stapje hoger komen, dat moet je ze gunnen. Wij zijn een fantastisch, onafhankelijk label, met een oogje op kwaliteit. Echter wanneer een ander label in staat is om zowel financieel als muzikaal meer te bieden, moet je ze laten gaan. Die loyaliteit vind je weer terug in het feit dat ze nog gewoon platen blijven uitbrengen op The End Recordings. Ook zij werken aan de opvolger van hun debuutalbum Lowlife, dat gepland staat voor mei. Ik kan niet anders verwachten dat het een knaller gaat worden!



Nighttown is een van mijn meest favoriete clubs ter wereld!


Michel de Hey
Mr C: We zijn goede vrienden van elkaar en draaien geregeld samen tijdens onze eigen clubavonden. De ene keer komt hij naar Londen, de andere keer reis ik af naar Rotterdam. Nighttown is 1 van mijn meest favoriete clubs ter wereld, met name de Future avond. Het publiek is zeer volwassen, waardoor ik kan draaien wat ik wil! Ze laten mij daarin vrij, dat respecteer ik. De wijze waarop Michel met muziek bezig is, staalt niet alleen veel professionaliteit uit, maar ook erg veel passie! Dat waardeer ik aan hem. Aan zijn werk zit een bepaalde persoonlijkheid verbonden. Dat zie je terug aan zijn Immaculate Music maatschappij, de Future clubavonden en zijn eigen producties.

L2P: Wat brengt de toekomst voor Mr C?
Mr C: Een stapel vinylreleases op mijn andere label Plink Plink, waarvan de nieuwste een plaat samen met Tom Parris is. Tevens ga ik op Plink Plonk een reeks electroproducties uitbrengen en zal ik mijn album wereldwijd gaan promoten. Elke zaterdagavond tussen 0100 en 0300 blijf ik met liefde aan mijn wekelijkse radioshow op Kiss fm werken. De show heet Future Music en wordt ook op internet uitgezonden. Vanaf 2002 heb ik besloten om wat minder te gaan draaien omdat ik mijn gezinnetje ga uitbreiden. Ik denk dat ik wel een toffe pa zal zijn. Mijn tijd is gekomen, vrees ik.

Beschrijf je stijl in drie woorden: funky, psychedelisch en elektronisch.
Positieve eigenschappen: ik kan goed luisteren
Slechte eigenschappen: ik peuter in mijn neus als ik me verveel
Slechtste ervaring als DJ: mijn eerste set in de grote zaal van Nighttown op een zaterdag, een jaar of drie geleden. Het publiek verwachte totaal iets anders dan dat ik draaide. Later is gebleken dat ik veel beter in het concept van de Future past.
Beste album van 2001: Blue Music - Jamie Anderson
Waarin geloof je: in mezelf

Mr C is elke zaterdagnacht tussen 02:00 en 04:00 Nederlandse tijd te beluisteren op Kiss FM
Meer informatie over de club en het label The End

Vrijdag 22 februari draait Mr C samen met Michel de Hey tijdens Future in Nighttown!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws