Wel leren draaien maar geen boeking? Zo pak je het aan!

Mark Hofman | 3 mei 2017
lifestyle

Wanneer je als dj beter wil worden krijg je vaak te horen dat je veel draaiuren moet maken. Veel feestjes afgaan dus en jezelf op de kaart zetten. Maar wat nou als het je niet lukt om een boeking te fixen? Dan zijn er gelukkig nog een aantal andere manieren om het kunstje onder de knie te krijgen. 

Uit je dak in je eigen kamer 

Je wilt leren dj'en en dan snappen we dat een set van rond de 6000 euro nogal hard aankomt. Nergens voor nodig, begin gewoon bij de basis en scoor een goedkope controller. Gooi wat muziek op je PC, sluit je controller aan en speel met je nieuwe hardware. De druk is er niet, je hebt alle tijd en voor je het weet mix jij je eerste nummers zonder enige moeite aan elkaar. 

via GIPHY

Neem je set op 

Wanneer je begonnen bent met oefenen, is het wel goed om je set op te nemen. Dit zit bij de meeste software (controllers) wel geintegreerd, maar doe het anders met je iPhone. Het is niet de beste kwaliteit, maar je hoort de set eens vanuit een ander perspectief. Kan jij erop losgaan en ben jij tevreden? Dan zit je in de goede richting. Zitten er wat verbeter puntjes bij? Schrijf ze op en ga het fixen. Begin vervolgens weer opnieuw totdat je helemaal tevreden bent. 

via GIPHY

Stream je set op social media 

Oke, je vind je eigen set tof. Mooi! Maar wat vind het publiek er eigenlijk van? Dat ga je testen door je set eens te streamen op, bijvoorbeeld, Facebook of YouTube. Je kan je opgenomen set overigens ook publiceren op SoundCloud. Deel het met je vrienden en neem hun feedback aan. Ookal kan het hard of vervelend zijn, schrijf het op en kijk wat je ermee kan. Fix het, zorg dat je het zelf ook leuk vind en je bent al een heel eind. 

via GIPHY

Speel een gig voor je vrienden 

Je hebt inmiddels wat skills ontwikkeld en het is tijd om dit in de praktijk te brengen. Het is niet makkelijk om een eerste echte gig te fixen, dus misschien moet je het anders aanpakken. Check of één van je vrienden binnenkort een feestje geeft en vraag of je misschien kan draaien op dat feest. Fix wat spullen, neem je controller en laptop mee en ga aan de bak. Check hoe je vrienden reageren en probeer in te spelen op de aanwezige mensen. Een veilige omgeving zorgt altijd voor het lekkerste gevoel en hier kun jij je prima ontwikkelen. 

via GIPHY

Tijd voor een gig 

Je weet inmiddels wat je in huis hebt en je kan ook lekker wat tracks mixen. Tijd om naar de lokale kroeg te gaan en te checken of je daar wellicht mag draaien. Probeer het op een sportvereniging of een feestje van familie. Wees niet bang om mensen aan te spreken en jezelf te verkopen. Wanneer je niet opgeeft en blijft proberen, heb jij binnen no-time je eigen gig te pakken. En wanneer dat moment er is ben jij er helemaal klaar voor. Want je hebt aardig kunnen oefenen, zonder ook maar één gig gespeeld te hebben. 

via GIPHY

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws