Zon, warmte en toch willen dansen? Denk aan deze tips

Daniel | 20 juni 2017
lifestyle

Zonder kleerscheuren een festival meemaken met de zomerhitte en toch al je favoriete artiesten zien? Hier een paar tips van het Rode Kruis.

Beter voorkomen dan genezen

1.       Drink voldoende water en voorkom uitdroging, ook al heb je geen dorst. Uitdroging loert om de hoek als je een heel weekend in de zon zit, alcohol drinkt, ongezond eet en te weinig slaapt.

2.       Voorkom zonverbranding. Smeer je goed in, draag een zonnebril, lichte kleding en een petje.

3.       Vermijd zware inspanning op de warmste momenten van de dag. Dans dus niet te hard tussen 12.00 en 16.00 uur, behalve als je moet dansen op de hits van je favoriete artiest natuurlijk.

4.       Ga af en toe lekker in de schaduw zitten waar een windje staat, neem een verkoelende douche of leg een koele handdoek in je nek.

Als er toch iets gebeurt op een festivalterrein kun je altijd bij de EHBO-post terecht. Ze veroordelen je niet en helpen graag, dus twijfel niet! Maar wat kun je zelf al doen?

Flauwte

Voel jij je flauw of een van je vrienden, laat hem of haar dan plat op de grond liggen. Zorg voor voldoende frisse lucht en maak knellende kleding los. Komt de persoon na twee minuten bij, laat deze dan 10 minuten liggen. Duurt de flauwte langer dan twee minuten, bel dan direct 112.

Te veel alcohol of drugs

Bij een overdosis kan iemand bewusteloos raken en kunnen ook ademhalingsproblemen optreden. Je kunt een vreemde huidskleur hebben, buikkrampen, stuipen of misselijk zijn. Bel meteen 112 en volg het advies op van de hulpverleners. Geef geen drinken en laat ook niet braken, tenzij de hulpverlener dit adviseert.

Zonnebrand

Ben je rood van de zon, ga dan direct uit de zon en koel de huid met natte doeken of aftersun. Laat blaren heel, prik deze niet door. Is je huid opgezwollen door de zonverbranding, ga dan naar de huisarts, ook bij koude rillingen, koorts, braken, misselijkheid, hoofdpijn of hartkloppingen.

Zonnesteek

Als je te lang in de zon bent geweest kun je last krijgen van een zonnesteek. Vaak zie je dan bleek, heb je last van hoofdpijn, braakneigingen, duizeligheid en zweet je veel. Ga meteen uit de zon naar een koele omgeving. Rust is erg belangrijk net als drinken. Het liefst sportdrank, maar niet te koud. Verslechtert de toestand, bel dan 112.

Blaren

Heb je na al dat gedans en geloop blaren, probeer deze dan dicht te laten. Ga zo snel mogelijk naar een EHBO-post om de blaar te laten behandelen. Zo voorkom je dat je anders gaat lopen waardoor de kans op overbelasting kleiner is.

Een kijkje in het leven van de EHBO-vrijwilliger

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws