#FlashbackFriday: Lowlands versus DJ Dano

Peter Güldenpfennig | 21 augustus 2015
music


Lowlands, het festival dat dit weekend plaatsvindt, kent een lange historie. Oorspronkelijk begonnen in 1967 werd het festival in 1993 in ere hersteld. Een van de doelen van het festival was altijd om zo breed mogelijk te programmeren. Diverse underground-artiesten deden op Lowlands een optreden op een klein podium, om in de jaren daarna uit te groeien tot massale bands.

De brede programmering van het festival maakte ook dat er steeds weer gekeken werd hoe nu iets unieks te programmeren. Dat dat niet altijd goed uitpakt weet Dreamteam-lid DJ Dano als de beste. In 1997 werd hij als allereerste hardcore dj geboekt op het festival. Dat klonk behoorlijk vooruitstrevend: een festival dat bekend staat als smaakmaker op het gebied van muziek wat hardcore serieus neemt terwijl de rest van de media het genre verguisden. Helaas bleek het publiek van Lowlands minder open minded.

Het was eigenlijk best een triest moment. Voor Lowlands en voor de dance, maar zeker voor DJ Dano. Hij stond geprogrammeerd in de Alpha-tent, het hoofdpodium van het festival. Hij had z'n eerste plaat nog niet opgelegd of de bierregen begon. Over het voorval zegt Dano zelf: 'Ik was de eerste Hardcore DJ en kom daar het podium in de Alpha-tent op terwijl het publiek nog luidkeels mee stond te zingen op plaatjes van Doe Maar en André Hazes. Tja… en dan komt Dano even het gezellige gevoel verstoren. Na vier vierkwartsmaten van een Ruffneck track zat ik al onder de modder, bier en wc papier. Ik wilde eigenlijk gewoon doorgaan, maar werd al snel door vier portiers weggedragen omdat ze bang waren dat de apparatuur het anders niet zou overleven. Nee, dit was ongetwijfeld mijn kortste DJ set ooit!'

Inmiddels is het Lowlands-publiek wel gewend aan dance in alle soorten en maten. Ga maar na, dit weekend is zelfs Diplo present (voor de tweede maal trouwens, want in 2008 stond hij er ook). Jammer genoeg kan de klok niet teruggedraaid worden en blijft Lowlands 1997 wat hardcore betreft een dieptepunt.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws