#FlashbackFriday: The Jungle Brothers – 'I'll House You'

Peter Güldenpfennig | 1 april 2016
music

Met het overlijden van Phife Dawg van A Tribe Called Quest onlangs, ging de redactie van Partyscene graven in haar platencollectie. Voornamelijk om naar A Tribe Called Quest-klassiekers te luisteren natuurlijk, maar ook acts die zich verbonden aan de Native Tongues-familie waartoe A Tribe Called Quest behoorde. 

Native Tongues was een los verband van hiphop-artiesten die zich afzetten tegen de macho-cultuur in hiphop eind jaren 80 en begin jaren 90. Hiertoe behoorden naast A Tribe Called Quest en De La Soul ook The Jungle Brothers. Zij worden gezien als belangrijke invloed in de hiphop, maar ook hebben ze bijgedragen aan de house met hun eerste album en bijbehorende single, 'I'll House You'.

Hip-house

De track 'I'll House You' was best uniek toen deze uitkwam in 1988. House was nog helemaal nieuw, dus een hiphopband die toen experimenteerde met deze jonge sound was natuurlijk erg interessant. Het genre werd hip-house genoemd, een mix tussen hiphop en house. 'I'll House You' was een behoorlijke clubhit. Nu klinkt het nummer niet bepaald bijzonder, maar in 1988 was het behoorlijk revolutionair. Ook werd er al volop gesampled in de track. Met name opvallend is de sample uit 'Can You Party' van Royal House die de track voor een groot deel draagt.

The Jungle Brothers lieten de hip-house al snel voor wat het was. Toch zijn het eerste album en met name 'I'll House You' inmiddels wel echt klassiekers die het mogelijk nu nog steeds goed doen op de dansvloer. En anders hebben we altijd nog de cover die Don Diablo ervan heeft gemaakt.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws