Dit zijn de 7 slechtste genre-namen in de elektronische muziek

Mark IJsendoorn | 19 augustus 2017
music

De neiging om muziek in te delen in (sub)genres is begrijpelijk. Als je over muziek wilt praten, moet je toch aan kunnen geven over welke muziek je het hebt. Het zijn dan ook zelden artiesten die hun muziek in een genre stoppen, maar juist fans en de media. Wanneer een woord voor een nieuwe sound eenmaal wordt bedacht en opgepikt, is er geen houden meer aan. De naam en de muziek zijn voor altijd met elkaar verbonden. Maar bij de volgende genres zouden we graag terug in de tijd gaan om hun belachelijke naam uit de geschiedenis te wissen.

LEES OOK: Beatport introduceert 3 'nieuwe' genres

Brostep

Eigenlijk is deze genrenaam wel toepasselijk. Echte dubstep komt namelijk uit Engeland, en het slappe Amerikaanse aftreksel was vooral populair onder frat-boys oftewel ‘bro’s’. Hun muziek ‘brostep’ noemen is een uitstekende grap, maar niet zo nuttig om de daadwerkelijke muziek mee aan te duiden.

LEES OOK: De 10 regels voor succes van Skrillex

Freestyle

Hardstyle fans gebruiken tegenwoordig het woord ‘freestyle’ voor dj’s die verschillende soorten muziek in hun sets mixen. Eclectische hardstyle dus. Bij de meeste vroegere freestyle-genres hadden mensen in ieder geval nog het fatsoen om het te combineren met het woord ‘jazz’ of ‘hiphop’ zodat je nog een beetje het idee had waar het over ging. Maar ‘freestyle hardstyle’ klinkt natuurlijk niet. Wat hardstyle-fans ongetwijfeld niet weten is dat er nog een andere muzieksoort bestond die de naam ‘freestyle’ kreeg: een type hele slechte electro-funk.

Complextro

Complextro? Serieus? Dit is het geluid dat een peuter maakt als je hem vraagt ‘complexe elektronica’ uit te spreken. Maar het woord bestaat echt en wordt vooral onder Amerikanen steeds meer als een subgenre gezien. In tegenstelling tot de meeste genrenamen komt dit woord bij een artiest vandaan, namelijk Porter Robinson. Blijkbaar is hij in de verleiding gekomen om zijn muziekstijl uit te drukken in een woord. Hij heeft het voor elkaar gekregen om een woord te bedenken dat zowel elitair als infantiel klinkt.

LEES OOK: Dit zijn de best verdienende DJ's van 2017

EDM

Over allesomvattend gesproken. ‘Electronic Dance Music’ is eigenlijk een compleet nietszeggende term, en zou alle elektronische muziek van de vroegste house tot de nieuwste post-wat-dan-ook kunnen omvatten. Dat zou op zich niet zo erg zijn, als EDM niet zo’n beladen term zou zijn. We hebben het namelijk helemaal niet over ALLE elektronische dansmuziek als we ‘EDM’ zeggen, maar toch vooral over bepaalde soorten moderne dance die tegenwoordig de rock hebben vervangen in Amerikaanse stadions en op festivals. Daar is in de States de naam ‘Electronic Dance Music’ aan gegeven, omdat de Amerikaanse mainstream toen pas voor het eerst in aanraking kwam met dance. De naam ‘EDM’ is dus compleet Amerikaans, en verraad een gebrek aan kennis over de geschiedenis van elektronische muziek. Daarom hebben wij een bloedhekel aan dit woord.

IDM

‘Intelligent Dance Music’ is een van de oudste kutnamen uit de elektronische muziek. Hij ontstond in de jaren ’90 en werd gegeven aan artiesten die beats, melodieën en bliepjes maakten om naar te luisteren, niet zozeer om op te dansen. Niet alleen is de term ‘dance music’ dus niet helemaal toepasselijk, de artiesten zelf vielen nog veel harder over het woord ‘intelligent’. Was andere elektronische muziek dan dom? IDM is zo’n typische, pretentieuze naam die alleen door een hipster bedacht kan zijn, maar helaas is het woord decennia lang blijven plakken.

Alles met het woord ‘progressive’ erin

Als je het hebt over politiek is nog wel duidelijk wat ‘progressief’ betekent, zeker als je het tegenover ‘conservatief’ zet. Maar wat maakt house in godsnaam progressief? Zijn de beats soms eerlijker verdeeld over de track? En is andere house dan conservatief?

Alles met het woord ‘future’ erin

Producers van elektronische muziek zijn graag vooruitstrevend, en misschien vinden zij het dus helemaal niet zo erg om bij een genre ingedeeld te worden dat ‘future’ heet. Future bass, future garage, future house, het moet allemaal een nieuwe, moderne en vooruitstrevende sound hebben. Maar na alle ‘progressive’ en ‘post’ genres hebben we bij ‘future’ toch wel de overtreffende trap van vooruitstrevendheid bereikt, of dat nu in de muziek te horen is of niet. Het wachten is op het moment dat ook deze muziek achterhaald is en we genres als ‘progressive future bass’ krijgen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws