Spoek Mathambo - Mshini Wam (BBE)

Partyscene Redactie | 17 september 2010
music

Zuid-afrikaans goud fonkelt onder de duisternis van dubstep.

Intro: Spoek ('Geest' in het Afrikaans) Mathambo is een 24-jarig talent uit Zuid-Afrika die lokaal en in beperkte kring in Europa al bekendheid genoot als frontman van rappers Playdoe en Sweat X. Is het niet meer dan logisch dan de beste dubstep of Afro-Futurism (de namen voor nieuwe genres groeien ondertussen als kool!) uit Afrika komt? Een prachtig, ritmisch, origineel en sophisticated album wordt hier door BBE uitgebracht.

 

Genre: dubstep.

Samples van machinegeweren, Zulukoren, Afrikaanse drums, schizofrene broken beats en bloedstollend sensuele, mooie, dramatische raps zijn als fonkelend goud in een duisternis van dubstep en techno.Bijzonderheden: Samples van machinegeweren, Zulukoren, Afrikaanse drums, schizofrene broken beats en bloedstollend sensuele, mooie, dramatische raps zijn als fonkelend goud in een duisternis van dubstep en techno. 'Out the box' is een o-het-is-pas-half-drie stomend, geil bijna reggaeton-achtig nummer met een onheilspellend achtergrondgeluid, dat moeiteloos wordt afgewisseld met het Transglobal Underground-achtige 'March for Union Buildings'.

Dit album verveelt geen moment, en brengt je zelfs tijdens een overvol feest in een donkere club nog met je gedachten naar de ruige werkelijkheid van de Zuid-Afrikanen in de townships - plekken die sinds de jaren negentig en tachtig in de vergetelheid zijn geraakt, maar waar het leven nog steeds keihard is.

 

Hoogtepunt: Tonite, Tonite will be the very last night ... Deze dreigende, zwoele zin is vol van beloftes van vuur, prikkeldraad, breedlachende gezichten, opgejaagde kippen - een pittig nachtje achterin een roestige auto in de townships. Zeer dansbaar, maar de zeer donkere en diepe bas bezorgen je een sinister gevoel van drama en verwachting.

Dieptepunt:Een tikje jaren tachtig rip off is 'Douche bag club' - onweerstaanbare bliepjes en een redelijk sexy rap, maar voor mij het minste nummer van Mishini Wam.

Aanrader, twijfelgeval of bagger: Niets dan lof!

Oordeel zelf: luisteren naar Mshini Wam

Luister ook eens naar: Osunlade

 

SPOEK MATHAMBO – MSHINI WAM from spoek mathambo on Vimeo.

Spoek Mathambo

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws