Martin Buttrich - Crash Test (Desolat)

Partyscene Redactie | 21 mei 2010
music

Smetteloos

Intro: We schrijven voorjaar 2001 als we Timo Maas telefonisch wat vragen stellen over zijn verrassend goede debuutalbum Loud. De sympathieke Duitse dj/producer windt er geen doekjes om. Voor complimenten over de productie moet je bij co-producer Martin Buttrich zijn.

Crash Test is geen tijdloos album. Geen cd die je over pakweg een jaar uit de kast trekt. Martin Buttrich mist een nestor; iemand die hem vertelt welke muzikale kanten hij in moet slaan. Genre: Techno, house, minimal.

Bijzonderheden: Timo Maas schrijft het succes van Loud niet alleen toe aan Buttrich. De manier van samenwerken is de sleutel tot succes. Maas doet, als veelgeboekte superstar-dj, ervaringen op in alle uithoeken van de wereld en vertelt zijn maatje welke geluiden helemaal hot zijn in de internationale clubs. Buttrich past zijn technische skills toe op de tips van zijn partner. Zo werkt Buttrich vervolgens ook met Loco Dice, wiens debuutalbum 7 Dunham Place ook lovende kritieken ontvangt.

Sinds een jaar of vier maakt de tegenwoordig in New York woonachtige Duitser zijn muziek ook solo. Dat heeft geresulteerd in een handjevol platen voor labels als Planet E, Cocoon en Four:Twenty Recordings. Niet allemaal even dansvloergericht, maar met gevoel voor detail geproduceerd. Toch is er een duidelijk verschil te horen tussen een coproductie of remix van Buttrich en zijn eigen werk. Al een maand luisteren we geregeld naar zijn solodebuutalbum Crash Test, maar nooit is de vonk tussen maker en luisteraar echt overgesprongen. Het is allemaal keurig geproduceerd, met dikke beats en soms catchy refreintjes/geluidjes. Toch blijft de sound allesbehalve hangen. Crash Test is geen tijdloos album. Geen cd die je over pakweg een jaar uit de kast trekt. Martin Buttrich mist een nestor; iemand die hem vertelt welke muzikale kanten hij in moet slaan. Crash Test is te netjes geproduceerd, wordt nooit smerig of sexy. Iets wat je niet verwacht van een producer die deze remix maakt en deze plaat produceert. Hij kan het dus wel, die Buttrich. Alleen met een beetje hulp.

Hoogtepunt: die baslijn in ‘Back it Up’ is wel en dj-plaat van jewelste. Als je met zo’n ritme de menigte niet aan het dansen krijgt, dan weten wij het ook niet meer.

Dieptepunt: De producer is niet in staat om de gedachten van de luisteraar erbij te houden.

Aanrader, twijfelgeval of bagger. Twijfelgeval. Zijn remixen en coproducties zijn gewoon beter.

Oordeel zelf: luisteren naar Crash Test

Luister ook eens naar: Timo Maas en Loco Dice

Martin Buttrich - Back it Up

 

Martin Buttrich

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws