Bomb the Bass - Back to Light (!K7)

Partyscene Redactie | 5 maart 2010
music

Lichttherapie

Intro: Bomb the Bass is Tim Simenon, die zichzelf op de kaart zette met de samplehousehit uit 1987 'Beat Dis', Neneh Cherry remixte, scoorde met 'Í save a little prayer', en vooral serieus genomen werd met het klassieke 'Bug Powder dust'. 

Genre: Tech-folk.

Wie Tim Simenon een beetje gevolgd heeft al die jaren, zal daar in ieder geval niet overwerkt van geraakt zijn. Van samplehousepionier naar triphopper pur sang en na een hele lange pauze terug als depri electronica-producer. En al die geringe activiteit gewoon in een tijdspanne van zo'n jaar of twintig?!Bijzonderheden: Wie Tim Simenon een beetje gevolgd heeft al die jaren, zal daar in ieder geval niet overwerkt van geraakt zijn. Van samplehousepionier naar triphopper pur sang en na een hele lange pauze terug als depri electronica-producer. En al die geringe activiteit gewoon in een tijdspanne van zo'n jaar of twintig?! Dit nieuwe album verschijnt daarentegen als een donderslag bij heldere hemel, al minder dan 2 jaar na voorganger 'Future chaos'. De basis werd gelegd in samenwerking met Gui Boratto, en dat schept natuurlijk de nodige verwachtingen qua technogehalte. Verwachtingen die je meteen weer opzij kunt schuiven, want verder dan een beetje sfeertekening, en een sporadisch déjà vu momentje kom je als Boratto-fan niet.

Tim legt deze keer de focus duidelijk op de vocalen, en 'het liedje'. De donkere ondertoon van zijn laatste album is vervangen door een bleek ochtendzonnetje dat met zijn, weliswaar nog wat kille stralen, toch een beetje warmte weet te verspreiden. Als je de coole tech-instrumentatie hier een beetje weet te relativeren, hoor je eigenlijk een productie terug die stoelt op een soort van modern ethno-folkpop geluid, rijkelijk doordrenkt met wat 'fashionable', gespeelde, eighties-somberheid.

Hoogtepunten: Vooral de samenwerking met Kelley Polar levert een paar mooi gearrangeerde plaatjes op, met heerlijk uitbundig gezongen koortjes.

Dieptepunt: Hoewel het eigenlijk een uitstekend album is, laat het ook weer niet al te veel indruk achter.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Hoe tegenstrijdig het ook moge klinken, een album dat eigenlijk alle mooie muzikale momenten van de laatste 30 jaar in zich verenigd, zou toch wat meer indruk achter moeten laten, maar helaas is de ruis na het laatste nummer ook meteen de ruis in je selectieve geheugen.

Oordeel zelf: luisteren naar: Back to Light

Luister ook eens naar: The Rapture

Bomb The Bass

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws