Tosca - No Hassle (G Stone)

Partyscene Redactie | 11 mei 2009
music

Slow down. Relax.

Intro: Slow down. Relax. Take a break from the pressures of life... De persinformatie zegt al genoeg: het vijfde Tosca-album van Richard Dorfmeister en Rupert Huber is een chillplaat van jewelste!

Genre: dub met invloeden uit de funk en blues. Ambient, IDM.

Slow down. Relax. Take a break from the pressures of life... De bijgeleverde persinformatie zegt al genoeg: het vijfde Tosca-album van Richard Dorfmeister en Rupert Huber is een chillplaat van jewelste!Bijzonderheden: Afgelopen zomer bezocht ondergetekende het Exit-festival in het Servische Novi Sad, een stadje aan de Donau. Op het programma stond o.m. een vier uur durende set van het legendarische Weense chillout-duo Kruder & Dorfmeister. Man, wat verheugde ik mij daar op! Ik had een plekje bovenaan een heuvel gevonden met uitzicht op de stad en de vallei waar het podium stond opgesteld. Biertjes lagen koud in een emmertje ijs. En terwijl de zon de Donau inzakte, draaide mijn buurman een pretsigaret die onmogelijk in zijn mondhoek paste - zo dik was-ie. Mooie Servische meisjes hadden hun handdoekjes uitgerold, om nog in bikini, maximaal in de chillstand te raken. Dat lukte prima, want de biertjes en pretsigaret werden netjes gedeeld. Kortom: alle ingrediënten voor een relaxt partijtje dubby chillout muzak, zoals op loungebijbel K&D Sessions uit 1996, waren aanwezig. Maar helaas. Wat we voorgeschoteld kregen, was een inspiratieloze handtasjeshouse-set vol plat electro-geneuzel. We begrepen er niets van. Ook niet waarom Dorfmeiser absent was. Bijna een jaar later begrijpen we dat wel. De ‘andere’ helft van Kruder & Dorfmeister bevond zich, die zwoele zomeravond in juli, in een Weense studio om samen met Rupert Huber aan de soundtrack van de volgende zomer te werken: ‘No Hassle’. Zodoende, bijna een jaar later, kreeg ik alsnog mijn ‘K&D Sessions-momentje’, ergens op een strand aan de Hollandse kust. Alle ingrediënten voor een lekkere, lome chilloutmiddag waren aanwezig: rosé, fingerfoods, de zon, het handdoekje met die mooie dame én een transistor met zwoele, trippy, bijna meditatieve chillout-muziek. Dit is dub die je nog maar zelden hoort: retefunky en met mooie, zwaarmoedige bluesinvloeden, vergezeld van echoënde melodieën, zoals die alleen in Wenen worden gemaakt, gedragen door tergend langzaam tikkende drumpartijen en spannende percussie, gestuwd door rustgevend gitaar en pianospel.

Weliswaar zonder Peter Kruder is hét antwoord op het baanbrekende K&D Sessions van dertien jaar geleden er dan toch gekomen. Met de alleszeggende titel: ‘No Hassle.’

Hoogtepunt: De track ‘Rosa’ is niet van deze planeet!? Zelden klonk een gitaar zo trippy!

Dieptepunt: Denk je net een dijk van een instrumentaal loungealbum in handen te hebben, komt Ursula Rucker weer de boel verpesten met haar typische ‘niets aan de hand’ vocalen.

Oordeel zelf: luisteren naar No Hassle

Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader. Ook live trouwens. Zorg dat je de limited edition-release (dubbel-cd) in handen krijgt, met een extra Tosca-optreden tijdens het 'Ars Festival' in een kerk in Linz.

Luister ook eens naar:

Tosca - Souvernirs

Tosca - J.A.C.

Tosca

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws