Tom Middleton - Lifetracks (Big Chill Recordings)

Partyscene Redactie | 7 december 2007
music

S.F.E.E.R.

Intro: Het ooit zo onafscheidelijke duo Tom Middleton en Mark Pritchard is al een paar jaar niet meer actief. De heren die wereldfaam verwierven met veelzijdige dance-projecten als Reload, Jedi Knights en vooral Global Communication, richten zich nu op hun solocarrières. Gaat ze overigens ook prima af. Waar Pritchard onder zijn Troubleman-pseudoniem de ene na de andere bizarre beat (house, broken of hiphop) uit z’n mouw schudt, houdt Middleton zich nog altijd bezig met sfeermuziek.

Tom Middleton - LifetracksGenre: IDM, ambient, breaks.

Bijzonderheden: Als je naar het solodebuutalbum van Tom Middleton luistert, begrijp je meteen dat hij in de begindagen van zijn carrière dikke maatjes is geweest met Richard James aka Aphex Twin - op dat moment in zijn Selected Ambient Works-periode. Ook snap je dat hier een man aan het werk is met een verleden als klassieke pianist en cellist. De twaalf (niet allemaal even nieuwe) tracks op zijn album ademen stuk voor stuk S.F.E.E.R. uit. De sound is zo kenmerkend voor een producer die in zijn loopbaan alle elektronische muziek wel heeft gemaakt. Toch krijg je op geen enkel moment het idee dat Middleton met herhalingsoefeningen bezig is. Lifetracks is een kristalhelder geproduceerd album waar soms de vonken vanaf spatten (probeer eens stil te zitten op de breaks in het sprookjesachtige ‘Shinkansen’), waar soms een traan gelaten wordt (je houdt het niet droog tijdens het onroerende pianospel op ‘Sea of Glass’) en waar je soms het gevoel krijgt afgeschoten te zijn in de ruimte (‘Astral Projection’ is niet van deze planeet!?). Zelden paste een album zo goed bij een muzieklabel als ‘Lifetracks’ bij Big Chill Recordings.

Hoogtepunt: Kan ook. Seksplaat pur sang.

Dieptepunt: Denk aan Café del Mar. Denk aan een horizon die rustig de zee inzakt. Denk aan de ronde vormen van die sexy danseres die in je zonlicht danst. Denk aan je rosé, aan de nacht die nog komen gaat... En besef dat het december is.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Kon je de muziek van Global Communication wel waarderen? Trok je de Selected Ambient Works van Aphex Twin ook goed? Nou, dan is dit wel een leuk presentje voor onder de kerstboom.

Oordeel zelf: luisteren naar Lifetracks

Luister ook eens naar: Tom Middleton presents Sound of the Cosmos.

Tom Middleton

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws