Nu:tone - Back of Beyond (Hospital)

Partyscene Redactie | 5 juni 2007
music

Wisselvallig

Intro: De familie Gresham leidt een rustig leven in de studentenstad Cambridge. Zonen Dan en Matt zijn goede studenten met een creatieve inslag. Zo studeert Matt aan de Kunstacademie en Dan aan het Conservatorium. Ze lijken de geijkte weg van huisje, boompje, beestje te bewandelen, totdat Dan producer John B ontmoet. Die besmet hem met het drum & bass-virus en het is gedaan met de rust in huize Gresham. Beiden zonen storten zich volledig op dit genre en Dan brengt als Nu:tone in 2001 zijn eerste release uit. Nu, inmiddels zes jaar later, brengt hij zijn tweede artiestenalbum op Hospital Records uit.

Genre: Drum & bass

Nu:tone gaat op dit album verder terug naar de hoogtijdagen van V Records van Bryan G. De hoogtijdagen van Roni Size, Krust, Die en Grooverider,Bijzonderheden: In 2005 maakte Nu:tone indruk met zijn debuutalbum ‘Brave New World’. De plaat was net zo muzikaal als de stijl van London Elektricity, maar had meer diepgang. Wie verwacht dat hij deze lijn op zijn tweede album doorzet, komt enigszins bedrogen uit.

Tegenwoordig is er weer een verschuiving merkbaar in de drum & bass-scene. Waar tot voor kort veel producers zich stortten op de zogenaamde ‘liquid drum & bass’, wordt de muziek nu weer ruiger en harder. Eind jaren ‘90 was dezelfde tendens merkbaar, met de opkomst van technogeïnspireerde drum & bass van Ed Rush & Optical. Nu:tone gaat op dit album terug naar de hoogtijdagen van Roni Size, Krust, Die en Grooverider, wiens album Mysteries of Funk hem wereldfaam verwierf. Op ‘Never Together’ samen met zijn broertje Logistics plaats hij in één klap ‘Mysteries of Funk’ in het jaar 2007. Een track daarvoor, genaamd ‘Beatnik’, weet hij op een geniale wijze de stijl van Roni Size en LTJ Bukem te combineren. Het lijkt onmogelijk, maar aan het begin waan je jezelf op een Progression Sessions met een piano melodielijn, totdat uit de verte Bristol in vol ornaat tevoorschijn komt. Het ene moment jazzy, het andere donker. Ook de typische Nu:tone sound, kenmerkend door een kraakheldere productie, komt voorbij. Het album zit muzikaal goed in elkaar en is kwalitatief in orde, maar je mist net dat extra wat je bij de eerdergenoemde tracks wel hebt. De openingstrack ‘Beliefs’ is leuk, maar een gesproken filmsample gecombineerd met de zingende Pat Fulgoni maakt het net iets te gemakkelijk. Met ‘Deep Old’ krijgen we weer geschiedenisles. Nu:tone weet zeer goed het dubby jungle geluid van weleer te vertalen naar de tegenwoordige tijd. Zangeres Natalie Williams mag zich uitleven op ‘System’, R&B en drum & bass in optima forma.  Plaatsgenoot Commix mag meedoen op ‘Take me Back’, een track zoals duizenden. Leuk als opvulling van een dj-set, maar de sound ontstijgt de middelmaat niet. Helaas staan er meerdere ‘dertien in een dozijn’ tracks op dit album. Zoals de doodsaaie nummers ‘What’s Your Leisure’, ‘Up and Down’ en ‘Goofy’. Helaas gaat Nu:tone met deze tracks teveel mee in de heersende trend van stevigere zielloze drum & bass. Hoe het wel moet laat hij horen met ‘Say Hello, Wave Goodbye’ en ‘The Boy Who Lost His Smile’. Stevig, basic en diepgaand. Hij laat zich ditmaal niet verleiden door onnodige samples en warrige baslijnen. Het album wordt afgesloten met een track die zo uit de handen van London Elektricity lijkt te komen. Hij evenaart de veteraan met het soulvolle ‘Jet Stream’ in samenwerking met Tal C.

Hoogtepunt: ‘Beatnik’ en ‘Never Together’.

Dieptepunt: Dertien in een dozijn tracks als ‘What’s Your Leisure’, ‘Up and Down’ en ‘Goofy’.

Twijfelgeval, aanrader of bagger: Het antwoord op die vraag is ergens tussen twijfelgeval en aanrader te vinden. Nu:tone weet slechts gedeeltelijk te overtuigen. Briljante en saaie tracks wisselen elkaar af. Bij het volgende album misschien iets langer wachten totdat alles van hetzelfde ‘hoge’ niveau is.

Oordeel zelf: luisteren naar Back of Beyond

Luister ook eens naar: Logistics - Now More Than Ever

‘Back of Beyond’ ligt vanaf 18 juni in de winkel. Check de website van Hospital Records voor meer info.

Nu:tone

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws