Herbert - Scale (!K7)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Voorschot op de zomer



Luisteren naar Scale

Intro: Al sinds zijn debuutalbum zoekt Matthew Herbert naar de perfecte middenweg tussen toegankelijkheid en experiment. Zijn zoektocht heeft pareltjes als Ruby Blue opgeleverd, maar ook nodeloos ingewikkelde conceptalbums als Plat du Jour - zijn merkwaardige aanklacht tegen het hedendaagse consumentisme. Herbert slaat de plank dus nog wel eens mis en lijkt zijn eigen creativiteit nog wel eens te overschatten. Gelukkig is zijn nieuwste album Scale helemaal in orde. Beter gezegd: het behoort tot zijn beste werk.

Tekst: Paul

Genre: New-Jazz met vleugjes funk en elektronica
Bijzonderheden: Op Scale is Herberts liefde voor 'complete muziek' weer duidelijk te horen. We krijgen elf liedjes voorgeschoteld die muzikaal ondersteund worden door kamerbrede strijkarrangementen, kwetterende trompetten en eigenzinnige laptopbeats die het tempo er goed inhouden. Net als op zijn vorige albums samplet Herbert weer honderden gebruiksvoorwerpen, varierend van blikjes fris die worden opengetrokken tot het dichtklappen van beschuitbussen en wegrijdende huifkarren. Het verschil met andere Herbert-albums is dat Scale hierin niet over the top gaat. De samples zorgen voor extra spanning en houden het geheel speciaal. Het zijn de benodigde scherpe kantjes die dit album boeiend houden, zonder dat het onaangenaam of gefreakt wordt. Scale is bovenal namelijk een lichtvoetig luisteralbum dat zwoele, ja zelfs zomerse sferen, oproept.



Matthew Herbert

Meteen al op de openingstrack wordt het grijze wolkendek doorbroken met de warme vocalen van Dani Siciliano en Dave Okumu, die om elkaar heen kronkelen als verliefde spaghettisliertjes. De broeierige baslijnen doen hun intrede op 'The Movers and the Shakers', en meteen krijg je zin om je speakers naar het balkon te slepen, je leunstoel uit te klappen en een fles fruitige rose te ontkurken. Prikkend in een paar verse olijven zie je jezelf een zomerse fietstocht door het stadspark maken, met een wiebelend meisje op je bagagedrager en een picknickmand vol lekkers onder je arm. Op 'Harmonise' dans je in de zomerregen, net zolang tot de zon weer doorbreekt en er een regenboog aan de lucht verschijnt. Maar dan opeens bedenk je jezelf dat het nog lang zover niet is. De regen is nog allesbehalve verfrissend; de wind is guur en giert met grote snelheid door de miezerige stadsstraten. Tja, de broeierige zomer is nog ver te zoeken, maar met een album als Scale ben je er al helemaal klaar voor.
Hoogtepunt: 'Harmonise', 'Birds of a Feather' en 'Those Feelings'.
Dieptepunt: Geen
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader!
Oordeel: 8,5
Luister ook eens naar:
Dijf Sanders - To Be A Bob
Skalpel
Dani Siciliano - Likes...
En natuurlijk het vorig jaar verschenen Ruby Blue, dat Herbert voor Moloko-zangeres Roisin Murphy produceerde.

Meer info:
Herbert over het ontstaan van Scale
Matthew Herbert
!K7

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws