The Fresh Mixtape Series Vol. 4 - Lil' Vic (Appelsap)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

B-boys drinken appelsap


Inleiding: Gestaag inviteert organisator Appelsap alle hoofdstedelijke dj's die zich met hiphop bezighouden om een deel in de serie The Fresh Mixtape samen te stellen ter promotie van de feesten en andere activiteiten (zoals blockparty's bij Lijfstijl). Voor deel vier werd Lil' Vic benaderd die al ervaring heeft met het maken van mixtapes. Hij compileerde al voor hiphopspeciaalzaak Fat Beats een mix met bangers. Voor Appelsap dook hij in het verleden.

Tekst: JRN

Genre: hiphop.
Bijzonderheden: De cd bevat twee mixen van ieder ongeveer veertig minuten. Door het ontbreken van een tracklist is het vaak raden wat er allemaal voorbijkomt. Vooral omdat het allemaal wel zo verdomd bekend voorkomt. Kleine Vic heeft veel originele nummers gebruikt die later zijn gebruikt voor samples, introducties of hooks in nummers van bijvoorbeeld Missy Elliot. Vaak verloopt een mix vloeiend. Soms echter ook wat schokkerig, als hij een plaat steeds langzamer afspeelt totdat het nummer stop wordt gezet en er bijvoorbeeld een shoutout volgt. Daarna volgt bijvoorbeeld opeens zwoele soul. Dat is wat rigoureus. Toch is de wijze waarop hij vervolgens weer een hiphopnummer in mixt zeer fraai.
Op het tweede deel zijn bekendere nummers gebruikt als The Rapture van Blondie, Keep on Movin' van Soul II Soul en The Mexican van Babe Ruth. Maar ook een productie van Madlib en weer allemaal van die gedeeltes die zo bekend voorkomen vanwege de samples en loops in hedendaagse hits. Maar eigenlijk is een beetje muzikale opvoeding ook wel een taak voor een goede hiphop-dj. Daar voldoet Lil' Vic ruim aan.
Hoogtepunt: Dit zijn in een relaxte sfeer inderdaad veel van de platen waar in de jaren '80 breakdancemoves werden uitgevoerd. Compleet met een flinke scheut oorspronkelijke rauwheid. De vroegste hiphop werd vaak met amateuristische apparatuur gemaakt, wat voor een sympathiek onaf randje heeft gezorgd.
Dieptepunt: De momenten waarop Lil' Vic platen bijna stopzet, om zo een stijlbreuk in de mix te forceren. Het haalt het tempo en de vloeiende lijn uit de muziek.
Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader, een mooie selectie.
Oordeel: 7,5
Luister ook eens naar:
Tom Trago Appelsap teep
Grandmaster Flash en Sugarhill Gang

Komende vrijdag is de tweede Rotterdamse editie van Appelsap in Off_Corso met gastheer Lefty (Lord Ford), Tom Trago, Abstract, een showcase van Jawat en Drunken Lion Soundsystem in de Lounge. Aanvang 23.00, entree 12,50. De mixtape is verkrijgbaar bij Carhartt Store, Fatbeats, Patta, Waxwell en Rushhour in Amsterdam en DemonFuzz, Urban Unit, Velvet en Lijfstijl te Rotterdam.

Appelsap

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws