Love2Party jazz-special

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

De soundtrack van een perfecte dag



Luisteren naar French Cuisine

Intro: Jazz is een ruim begrip. Zo ruim, dat ik me de vrijheid geef om vier toch vrij uiteenlopende cd's, in een keer te behandelen onder het kopje 'jazz-special'. Ongetwijfeld zal dit voor jazz-snobs aanleiding zijn tot verhitte reacties: "Dit is helemaal geen jazz! Miles Davis, John Coltrane, dat is pas jazz!" Interessanter dan discussies over genre-definities is echter de vraag of de muziek op de vier albums om aan te horen is.

Tekst: Roelf Jan Duin

Genre: Jazz. Voor de puristen: downtempo jazz, souljazz, smoothjazz, fusionjazz, latinjazz en welk ander labeltje je erop wilt plakken.
Bijzonderheden: Het achter elkaar luisteren naar deze vier cd's vormt de soundtrack van een perfecte zomerdag. Je wordt langzaam wakker op de lome klanken van Alif Tree, een Fransman uit de stal van het Duitse Compost-label. Je trekt een kamerjas aan, drinkt een eerste kop koffie, eet een croissantje en leest de krant, terwijl "French Cuisine" zacht uit de speakers klinkt. Alif Tree bewijst dat elektronica, triphop en jazz te combineren zijn, zonder dat het verzandt in een melig compromis dat vlees noch vis is. Niet voor niets werd Moodymann, ook wars van hokjesgeest, bereid gevonden een remix te maken van Forgotten Places. Een beter begin van je dag kunnen je je nauwelijks wensen.


Je vertrekt met een groep vrienden en vriendinnen naar het park. Een goed gevulde picknickmand gaat mee, net als een groot kleed om op te zitten en een gettoblaster met de nieuwste cd van Soul Stance "Lead the way". De zon schijnt, de eerste flessen rose worden ontkurkt en de opgewekte latinjazz van Soul Stance, een acht-koppig jazzgezelschap uit Milaan, doet meisjes met kleurige jurkjes voorzichtig met hun heupen wiegen. Een hoop trommels, een trompetje, af en toe een vibrafoon: nooit is "lead the way" dwingend, maar net zo min is wordt het flauw of vrijblijvend. Een ontspannen cd, perfect geschikt voor een zonovergoten dag in het park.



Luisteren naar Aystelem

Als aan het einde van de middag vrienden af en aan stromen met flessen wijn en stokbroden onder de arm, en je je huid voelt trekken door de lange dag in de brandende zon, gaat het tempo wat omhoog met oudgediende Ed Motta. Deze Braziliaan weet als geen ander bossa nova en latin met jazz samen te smelten, wat ook op "Aystelem" weer resulteert in bloedstollend dansbare jazz met gierende trompetsolo's en spetterende percussie, afgewisseld met hartverscheurend melancholische zangpartijen.



Luisteren naar Paz e Futebol

In het park, waar de zon langzaam ondergaat, heeft de alcohol en de hitte een verdovende geestestoestand veroorzaakt die Pink Floyd ooit treffend aanduidde als "Comfortably numb". Maar terwijl je af en toe in slaap dommelt, besef je dat het hoogtepunt nog moet komen. Het is immers 9 juli 2006, de dag dat in Berlijn het Nederlands elftal in de finale aantreedt tegen Brazilie. Voor de heren van Jazzanova was dit vooruitzicht genoeg reden "Paz e Futebol" samen te stellen. Kennelijk gaan de Duitsers er op voorhand vanuit dat de goddelijke kanaries hun wereldtitel moeiteloos zullen prolongeren, en staat een WK-cd dus gelijk aan album met 'a selection of 20 winners with a Brazilian vibe'. Het levert in elk geval een vrolijke cd op, vol onbezorgde latinjazz, met soms een uitstapje naar bossa nova, boogie of funk. Wat de heren van Sonar Kollektiv echter over het hoofd hebben gezien, zijn de onnavolgbare dribbels van Arjen Robben, de onuitputtelijke werklust van Dirk Kuyt en het killersinstinct van Ruud van Nistelrooy. En zo krijgt een perfecte dag een afsluiting waar je alleen maar van kon dromen: Brazilie is geklopt, Nederland is wereldkampioen! De straten kleuren oranje, mensen vallen elkaar juichend in de armen en tot diep in de nacht dans je, dronken van geluk, de samba. Zo mooi kan het leven zijn.
Hoogtepunt: De prachtige volley van Dirk Kuyt: vol in de kruising!
Dieptepunt: De volgende ochtend word je een stuk minder vrolijk wakker dan dat je naar bed ging. Gelukkig zit Alif Tree nog in de cd speler, zodat zelfs deze kater dragelijk wordt.
Twijfelgeval, aanrader of bagger: Aanrader. Deze vier cd's staan garant voor een dag zonder zorgen.
Oordeel: Alif Tree: 8,5, Soul Stance: 8, Ed Motta, 8-, Jazzanova: 7,5.
Luister ook naar:
Azymuth, "Pure, the best of far out"
Fila Brazillia, "Retrospective"

Schema Records
Compost Records
Sonar Kollektiv
Jazzpagina

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws