Idol Tryouts Two (Ghostly International)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Afwisselend en prikkelend



Luisteren naar Idol Tryouts Two

Intro: Laat je niet misleiden door de titel. 'Idol Tryouts Two' is geen verzamelaar van John de Mol met uitprobeerseltjes van afgeschreven Idols artiesten, maar een top notch elektronicacompilatie van het Amerikaanse label Ghostly International. Een heuse sterrenleague, bestaande uit onder meer Dabrye, Loscil, Matthew Dear en Richard Devine, trakteert je op nieuwe producties en onbekend werk. Kijk, dan zit je meteen rechtop als elektronicaliefhebber!

Tekst: Paul

Genre: Elektronica, synthpop, elektro en ambient
Bijzonderheden: De tweede showcase van Ghostly International is er weer een om je vingers bij af te likken. Met een variatie aan stijlen die je het hoofd op hol brengt, laten ze bij Ghostly horen dat je voor een goede compilatie helemaal niet uit een muziekgenre hoeft te selecteren. Op de eerste cd bijvoorbeeld, die de conceptuele naam Avant-Pop draagt, staat de gruizige hiphop van Dabrye 'gewoon' tussen de opgevoerde steroidenelektro van Kill Memory Crash en de synthpop van Mobius Band. De Giorgio Moroder-disco van Daniel Wang wordt even makkelijk afgewisseld met de vocale folktronica van Skeletons & The Girl-faced Boys als met een gitaarsong van Benoit Pioulard. Hier is het concept kortom belangrijker dan de samenhang, maar met muziek die fris en origineel klinkt en met uitstekende tracks van Lawrence, Outputmessage en Matthew Dear maakt dat allemaal niets uit.
De tweede cd draagt het mysterieuze acroniem SMM (Severely Modified Melancholy?) en zet een vloeiende lijn uit in verstilde ambient en kraakheldere luisterelektronica. Deru laat je kabbelende balibeats op valium horen, de bijdrage van Loscil kent een melodie die zo koud is, dat het lijkt of hij hem speciaal voor ons in de ijskast heeft bewaard. Cepia, Lusine en Aerock doen de temperatuur weer een beetje stijgen met iets rommeliger ritmes en sexy gitaarrifjes; Tim Hecker en Richard Devine sluiten af met korrelige ambient. Het kan dus toch: een kwaliteitsvaste compilatie samenstellen die van stijl naar stijl hopt, en die toch telkens weet te prikkelen.
Hoogtepunt: De variatie. De compilatie kent een zeer afwisselend stijlenpaletje, maar weet door ijzersterke tracks telkens te prikkelen.
Dieptepunt: De disco van Daniel Wang klinkt wat belegen.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Zeker een aanrader.
Oordeel: Een 7,5 voor cd1, een 8,5 voor cd2. Als geheel een dikke 8.
Luister ook eens naar:
Susumu Yokota - Symbol
Vladislav Delay - The Four Quarters
Secede - Tryshasla

En spit vooral het Ghostly International-bakje van je platenzaak eens door. Daar zit ongetwijfeld iets tussen wat je goed vindt.

Meer info:
Idol Tryouts
Ghostly International

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws