Nights of Marrakech (Wagram)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Barbaren op zijn Berbers



Luisteren naar Nights of Marrakech

Intro: Magreb Al Aqsa, het land dat door de rest van de wereld liefhebbend Marokko wordt genoemd. Vrij naar de Spaanse verwijzing naar de Marokkaanse stad Marrakech. Marokko, het land van Arabieren en Imazighen, de originele benaming van de Berbers. Marrakech, de stad waar de inspiratie voor deze cd ligt.

Tekst: John

Genre: Lounge & house met West Sahara invloeden.
Bijzonderheden: Neem de verwijzing naar Marrakech hier maar met een korreltje zout. Veel van de nummers zijn namelijk door 'gewone' Europeanen gemaakt. Ook diva Natacha Atlas leverde twee nummers aan. En als er iemand vaag over haar afkomst is, dan is zij het wel. Hoe dan ook, de nummers bevatten ontegenzeggelijk invloeden uit de West Sahara. Marrakech bestaat tegenwoordig bijvoorbeeld uit een nieuwe en een oude stad. En in die nieuwe stad kunnen we zelfs al gewoon naar de Pacha!
De cd drijft een beetje tussen dat nieuwe en het oude in. Tijdens de eerste tien nummers ligt het tempo vrij laag. Dubby bas en drums overheersen hier. Maar net zo makkelijk horen we een alternatieve versie van Herbie Hancock's 'Rock it' voorbijkomen. Funky beats, scratchen, R&B, cocktaillounge en een knetterend tablafestival door de Amalgamation of Soundz kunnen ook al. Of een al bijna traditioneel klinkend feestnummer als dat van Dahmane El Harrachi. Nogal gevarieerd dus.
Karminsky Experience Inc. trapt de snellere tweede helft af. Met zijn classic discobeats en vette baslijn produceert hij meteen ook een lekker obscuur disco-dansvloer-hebbedingetje. Optimus laat een sterk housenummer horen. Dan grooven Zohar's Arabische funkbassen ook nog eens de pan uit, introduceert Thomas Schumacher de 1001-nacht-303 en horen we weer eens twee sterke staaltjes Africanism voorbijkomen. Sly & Robbie sluiten af met de ultieme late night en-nog-even-een-broodje-shoarma-halen afzakker. (Of zit ik nu een paar duizend kilometer verkeerd?)
Hoogtepunt: Deze cd is een echte groeier! Elke keer weer een beetje lekkerder. En dat zijn toch de leukste.
Dieptepunten: Was al niet veel, wordt gaandeweg minder.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader. Klinkt alsmaar leuker.
Luister ook eens naar: Thievery Corporation - The Cosmic Game
Oordeel: 7,5 +

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws