RSL - Every Preston Guild (Players / Ninja Tune)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Latin dance spirit



Luisteren naar Every Preston Guild

Intro: Gilles Peterson is een van hun grootste fans. Danny Krivit maakte een van zijn befaamde re-edits van hun eerste single 'Wesley Music' en Joey Negro maakte een remix van hun tweede plaat 'The Mast'. Kortom: met de pr van RSL zit het wel snor. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen bij het verschijnen van hun eerste volwaardige album. Every Preston Guild stelt niet teleur, maar weet ook niet volledig te overtuigen.

Tekst: Roelf Jan

Genre: Latinjazzfunk
Bijzonderheden: RSL is een bonte verzameling van muzikanten onder leiding van producers Martin Almond en Joe Botham. Hun muziek laat zich niet eenvoudig in een hokje plaatsen. Soms is het jazz, dan weer pure latin, soms knalt er opeens een onweerstaanbare breakbeat doorheen en het volgende moment luister je weer naar warme bossanova. Verrassend is het zeker. En mooi ook. Maar toch ontbreekt er iets aan de muziek van RSL. Pas na een paar luisterbeurten kun je de vinger op de zere plek leggen: de samenhang in het album ontbreekt. Dit ligt vooral aan de overbodige interludes en soms wel minuten durende intro's die de spanning niet verhogen, maar juist een tegengesteld effect hebben. En dat is jammer, want hierdoor komen dansvloerkrakers als 'Star', 'Wesley Music' en 'The Mast' niet goed uit de verf en gaan ook subtiele downtempo-nummers als 'Inside looking out' ten onder tussen het veel te lang durende experimentele gepriegel. En dit terwijl RSL bewijst een brug te kunnen slaan tussen dance en Latijns Amerikaanse muziek.
Luisteren naar Every Preston Guild is als het eten van tapas. De hapjes zijn heerlijk, maar het duurt te lang tot je ze op tafel krijgt. En na afloop heb je eigenlijk nog steeds honger.
Hoogtepunt: Wesley Music en Star
Dieptepunt: Dat geneuzel tussendoor
Twijfelgeval, aanrader of bagger: Twijfelgeval. Ik zou er geen 18 euro aan uitgeven.
Oordeel: 7-
Luister dan ook eens naar: Gilles Peterson in Brazil

RSL Music
Players
Ninja Tune

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws