Plump Dj's - Saturday Night Lotion (Finger Lickin')

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Onbreekbare breakbeats



Luisteren naar Saturday Night Lotion

Intro: Sinds Kraak & Smaak hebben breakbeats ook in Nederland weer enige betekenis. Het Leidse trio gebruikte ze vooral als basis voor hun muzikale uitspattingen op het onlangs uitgekomen debuutalbum Boogie Angst. In Engeland zijn breakbeats nooit verdwenen. Het duo Plump DJs geeft al jaren de toon aan. Als dj's en als labeleigenaren van Finger Lickin'. Zij gaan meer voor de pure breakbeats.

Tekst: JRN

Genre: breakbeats
Bijzonderheden: Plump DJs gebruiken de breakbeats dus gewoon effectief. Niet opbouwen of experimenteren. De beats moeten meteen funky functioneren. Er wordt dus maar weinig uit het stramien gebroken, rollende beats en onbreekbaarheden domineren het mixalbum Saturday Night Lotion. Alhoewel het overgrote deel van de nummers eigenlijk van eigen makelij is. Elf van de zeventien nummers komen uit de Plump-studio van Lee Rous en Andy Gardner. Verder zijn producties van Lee Combs, Sole Craw, Madox, Dylan Rhymes en Drumattic Twins gebruikt.
Met het 'Acid Hustle' en 'Foxy Moron' van Soul of Man wordt er flink doorgerateld. 'Push Up' is het enige herkenbare nummer, de hit heeft eveneens een Plump-behandeling gekregen met tribal drums. Het aansluitende 'Hell Up in Harlem' kent eindelijk wat nieuwe invloeden - en wel uit de filmmuziek - want inmiddels is toch een beetje de verzadiging toegeslagen. Al die verwrongen geluidjes en doorschakelingen maken een beetje moe. Er mag wel wat meer experiment in, zoals Kraak & Smaak en Adam Freeland bijvoorbeeld doen. Ook het invoegen van enkele rustpunten had wel wat gescheeld op de uiteindelijke beoordeling.
Hoogtepunt: Het knalt wel, dus op de dansvloer (echter, wanneer wordt er in Nederland breakbeats geprogrammeerd?) komt de muziek helemaal tot zijn recht.
Dieptepunt: In de huiskamer schiet dit album zijn doel voorbij.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader voor breakbeat-liefhebbers die Kraak & Smaak te verantwoord vonden.
Oordeel: 7
Luister ook eens naar: Plump Dj's - Eargasm, Kraak & Smaak - Boogie Angst, Adam Freeland - Now and Them

Plump Dj's

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws