Ror-Shak- Deep (Sonic Scenery)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Moeilijk, als je niet kunt kiezen?



Luisteren naar Ror-shak

Intro: Het project Ror-shak bestaat uit Dj Stakka en Db. Beiden zijn mede-eigenaar van het productiebedrijf Breakbeat Science, komen uit Engeland, maar wonen tegenwoordig in Brooklyn - New York. Ook draaien beide heren al tussen de vijftien en twintig jaar hun plaatjes in verschillende clubs. Stakka is zelfs een uiterst productief persoon in de drum & bass-scene. Het grootste deel van zijn bijna ontelbare releases verscheen op het fameuze label Ram Records van Andy C en Ant Miles.

Tekst: John

Genre:dip-lounge drum and bass.
Bijzonderheden: Een andere gedeelde liefde lijkt de muziek van Zero 7 en Air, en dan met name 'The Virgin Suicides', te zijn. Het is in ieder geval wel de sound die ze ons op deze cd voorschotelen. Hun rollende drums vermengen zich hier met een licht deprimerend loungy geluid. Om het geheel gepast en stijlvol aan te kleden, zijn er ook volop vocalen aanwezig. Zo horen we onder andere Lisa Shaw, bekend van het label Naked Music, voorbij komen. De echte hoofdrol is gereserveerd voor Julee Cruise. Deze zangeres is vooral bekend geworden door de muziek uit de televisieserie Twin Peaks. Dat ze heel wat meer kan dan alleen maar uiterst serene liedjes zingen, bewijst ze hier in ieder geval ruimschoots. Maar is het ook een geslaagde combinatie, zo'n huwelijk tussen drum & bass en in-een-dip-lounge?
Nou, eerlijk gezegd, soms. Het openingsnummer krijgt dankzij de beats dan wel een flinke energy-boost, maar dat gaat wel ten koste van de soul van Lisa's vocalen. Bij het eerste nummer met Julee pakt dit wel goed uit. Dezelfde drumloop, maar nu klinkt het ineens alsof er een door speedpillen opgejaagde drummer meespeelt. Energie en soul mengen zich wonderwel. 'A Forest' van The Cure coveren is misschien ook niet het slimste dat je kan doen, maar met een beetje vergevingsgezindheid komen de mannen er toch nog aardig mee weg. Dan volgen een niet lekker los komende honderd procent Zero7-kopie en een atmosferisch plaatje (type:filler). Twee gimmickplaten, een breakbeat over een spaghettiwesternthema en een beuker die drijft op een nagezongen 'Ain't no sunshine'-sample volgen. Daarna mag Lisa weer. In deze nummers wordt dus echt duidelijk dat Db en Stakka een volgende keer maar eens serieus moeten kiezen. Wordt het gewoon van beukenstein, ook leuk, of gaan we serieus de diepte in? Diepe dip-lounge liefhebbers zullen zich regelmatig ergeren aan het huppeltrut ritme van de drum & bass. Terwijl de diehard liefhebbers van die stroming juist misselijk zullen worden van de slappe stukken. De potentie is er. Nu alleen nog even een richting kiezen.
Hoogtepunt: Fate or Faith. Als je 13 van dit soort nummers maakt, hoef je van mij dus niet meer te kiezen.
Dieptepunten: De flauwere nummers Spaghetti en Sunshine. Het ene oor in, het andere uit. En over de death-metal hoes wil ik het niet eens hebben.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Twijfelgeval, de helft is goed of heeft potentie, de rest gaat de verkeerde kant uit.
Oordeel: 6
Luister ook eens naar: iets van Good Looking?

Essential Dance Music

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws