Lunz - Reinterpretations (Gronland)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Pianostillevens


Intro: In 2003 leidde de samenwerking tussen krautrockpionier Hans-Joachim Roedelius en filmcomponist Tim Story tot het album 'Lunz'. Het waren twaalf pianonummers die her en der besprenkeld werden met de allersubtielste elektronica. Het album werd goed ontvangen, zo goed zelfs, dat het nu opnieuw uitgebracht wordt met een extra schijf met 'herinterpretaties' van de oorspronkelijke pianowerken (remixen dus). Het betreft hier sterke remixen van onder anderen Ulrich Schnauss, Munk en Alias.

Tekst: Menno

Genre: ambient / klassiek / elektronica
Bijzonderheden: De ingetogen rust en de herhalingen in melodie op het oorspronkelijke album doen denken aan het werk van Brian Eno eind jaren zeventig. In die tijd legde Eno de basis voor de ambient met zijn 'Music For Airports' en gaf daarmee Roedelius en Story de inspiratie voor dit album. Opvallend is wel dat bij deze heruitgave een quote van Eno is opgenomen over de originaliteit van Roedelius. Hoe dan ook, 'Lunz' is ambient op z'n best: rustgevend en erg beeldend. Het zijn pianostillevens, geschetst door Story en gekleurd door de elektronica van Roedelius. En die combinatie werkt uitstekend, de arrangementen zijn vlekkeloos en sentimentele valkuilen worden zorgvuldig ontweken door een donkere onderstroom in de muziek. Het is alsof de serene wereld van Lunz ieder moment in elkaar kan storten. Hoe valt dit te remixen, vraag je je af? De artiesten op de tweede schijf, de 'Reinterpretations', hebben zich ook wel op het achterhoofd moeten krabben, want de compleetheid van het origineel is moeilijk te overtreffen. Het contrast tussen het originele album en de herinterpretaties wordt meteen duidelijk met de dikke breakbeat die het pianospel van openingstrack 'Clue' voortsleept in de Alias Remix. De experimentele elektronica van Elbow (die van 'Wobbly Flu Twilight' fraaie postrock maakt), Faultline (verdronken pianospel met een Kraftwerkbeat op de 'Lunz' remix) en Ulrich Schnauss (zeer bedwelmende synthmelodieen) geven aan hoe suggestief de originele tracks geweest zijn. Her en der wordt er met wisselend succes gezongen en levert Icarus een gedrocht van een remix af van 'Murmuring Mermaids', de samenstellers hadden beter de Ulrich Schnauss-mix wat langer door kunnen laten lopen. Toch zijn deze 'Reinterpretations' mooie aanvullingen op het origineel en het maakt deze heruitgave er een die je blind kan aanschaffen.
Hoogtepunt:Het originele album
Dieptepunt: De Icarus Remix
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Max Richter - The Blue Notebooks
Oordeel: Het origineel: 9, de remix-schijf: 8

Love2Party mag een aantal exemplaren weggeven. Stuur Marcel het goede antwoord op de volgende vraag: Wie vormen de formatie Lunz? Alleen de antwoorden met volledige adresgegevens worden in behandeling genomen. Succes.

Meer info:
Hans-Joachim Roedelius


Love2Party Essentials:
Yoga Sessions - Drawing From The Roots
Goldmund - Corduroy Road
Secede - Tryshasla

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws