Royksopp - The Understanding (Wall of Sound)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Anders, maar toch ook niet



Luisteren naar The Understanding

Intro: Toen Moby in de winter van 2002 aan een Europese tour begon, kreeg hij ondersteuning van Torbjorn Brundtland en Svein Berge, beter bekend als Royksopp. Zij moesten het publiek vermaken in het voorprogramma. Wat bleek? De optredens van Royksopp waren veel beter, veel krachtiger ook. Zo goed, dat Moby van het duo eiste dat ze het volumeniveau laag hielden. Want het feest wat eigenlijk al losgebarsten voordat de kale Amerikaan het podium betrad.

Tekst: Marcel

Genre: Orkestrale elektronica.
Bijzonderheden: Meteen nadat het debuutalbum Melody AM - waarvan er tot nu toe wereldwijd ruim anderhalf miljoen exemplaren van over de toonbank zijn gegaan - in oktober 2001 verschijnt, breekt de Royksopp-gekte uit. De Noorse act is niet alleen geboekt voor het voorprogramma van Moby, ze gaat ook mee op tournee met Felix Buxton en Simon Ratcliffe alias Basement Jaxx. Ook daar is het feest al ruimschoots losgebarsten, voordat Basement Jaxx nog maar een klank heeft laten horen. Verder hangt Coldplay-zanger Chris Martin aan de telefoon: of ze de hitsingle 'Clocks' willen remixen. Meer artiesten volgen trouwens, zo worden The Streets en Felix Da Housecat ook op de mengtafels gelegd. Tussendoor breken Torbjorn en Svein de ene na de andere festivaltent af met hun enerverende, melancholische, bijna sprookjesachtige maar zeer dansbare optredens. Hoogtepunten in Nederland zijn de optredens op het Drum Rhythm festival in 2001 en het Lowlands festival in 2002. We kunnen niets anders dan concluderen dat de eerste jaren als professioneel artiest de Noorse vrienden bepaald geen windeieren heeft gelegd. Nadelig is dat de verwachtingen voor een nieuw album hoog waren. Daarom hebben de heren vier jaar gewacht met de release van hun tweede album. "We needed to do something different, something that was new for us", legt Torbjorn in de persbiografie uit. Wees maar niet bang, zoveel verschillen met Melody AM zijn er op The Understanding niet te vinden. Ware het niet dat het duo speelt met meerdere stijlen. Waar het accent bij het debuutalbum vooral op ambient ligt, spelen de heren op de opvolger ook met electro ('Alpha Male'), pop (lead single 'Only This Moment'), breaks (verstopt in vrijwel elk nummer) en house ('Beautiful Day Without You'). Het album is wat steviger, wat rauwer ook. En er is meer ruimte voor gastvocalisten. Het goede aan de muziek van Torbjorn Brundtland en Svein Berge is dat het erg herkenbaar is. Uniek bovendien. Als de laatste klanken van het prachtige ambient-nummer 'Dead To The World' zijn verstreken, wordt duidelijk dat de Noorse producers de status van 'supporting act' zijn ontstegen. Misschien dat Moby ooit nog eens in hun voorprogramma komt te staan?
Hoogtepunten: Tranentrekker en kippenvel veroorzaker: 'Dead To The World'.
Dieptepunten: Het album duurt nog geen uur.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Het debuutalbum Melody AM heeft toch wel de meeste overeenkomsten met The Understanding. Maar een ouwe Orbital-cd zal ook prima in het gehoor liggen.
Oordeel: 8,5

Royksopp speelt vrijdag 19 augustus van 2200 tot 2300 in de Bravo-tent op Lowlands

Royksopp

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws