Secede - Tryshasla (Sending Orbs)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Weelderige trip door fantasiewereld


Intro: Dat er in de Nederlandse markt voor elektronica nog gigantische kaasgaten zitten is al langer duidelijk. Toch betekent dat niet dat het allemaal bar en boos moet zijn. Van Nederlandse bodem specialiseert het piepjonge Nederlandse label Sending Orbs zich in elektronische muziek met een benijdenswaardige kwaliteitscontrole. Vooralsnog zijn de releases op het label weelderig en melodieus. De eerste release van de Nederlandse Kettel 'Through Friendly Waters' was al een succes in het wereldje en nu is er dan de jonge Secede (Lennard van der Last) die met zijn tweede plaat 'Tryshasla' weer een prachtige plaat aflevert voor het label.

Tekst: Menno

Genre: onschuldige en hartverwarmende ambient/downtempo
Bijzonderheden: Zoals zovaak het geval is met naar ambient neigende platen is het belang van 'het geheel' ook hier weer aanwezig. We beginnen met het onheilspellende 'Hospital Requiem' waar een vertwijfeld persoon langzaam lijkt weg te zakken in een laatste droom die hem naar een weelderige en vredige fantasiewereld brengt waar alles mogelijk lijkt. Deze in dromen verzonken persoon maakt dan een reis door deze wereld, (of afgaande op tracktitels als 'The Shrine' en 'King Of Sanda', een queeste) op zoek naar rust en vrede. We worden getrakteerd op troostende en rustgevende ambient met hier en daar een lome beat. Het concept van het weelderige fantasialand op 'Tryshasla' legt de basis voor de ideale avondplaat die je geruststelt, die je toedekt en die bij je blijft zitten totdat je slaapt. Maar de settings waar 'Tryshasla' tot zijn recht kan komen zijn legio: ook als je in het park geniet van een zich ontvouwend panorama van fonteinen, oeroude bomen en spelende kinderen levert deze plaat een mooie soundtrack van het spelende leven op. Het zijn warme en ontroerende sferen die Secede hier laat horen, maar nergens overdreven zoet of bitter. De hoge escapistische waarde van deze plaat werkt nergens irritatie op, ook al balanceert Secede af en toe wel op het randje van sentimentaliteit. Voor zijn geluid maakt hij gebruik van piano's, synthesizers, gitaren en 'field recordings' van onder andere nachtelijke krekels en kabbelend water. Dat in combinatie met de prachtige uitwaaierende melodieen op fraaie tracks als 'Leraine' en 'Born In A Tropical Swamp' zorgen er voor dat zelfs de grootste misantropen kunnen wegzakken in een warm bed van bladeren en bloemen. Mooie plaat.
Hoogtepunt: 'Leraine', 'King Of Sanda'
Dieptepunt: 'Kingdom Of Hearts' haalt het net niet bij de andere tracks
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Kettel - Through Friendly Waters en het debuut op Merck van Secede 'Bye Bye Gridlock Traffic'
Oordeel:8.5

Meer info: Sending Orbs

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws