John Digweed: Choice, a collection of classics (Azuli)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Betoverend maar niet verrassend


Intro: Het moet een droom zijn voor iedere dj: door Azuli benaderd worden met het verzoek om de volgende 'Choice, a collection of classics' samen te stellen. De opdracht is simpel: maak een verzamelalbum met platen die jou het meeste beinvloed hebben. Verder krijg je carte blanche. Na grootheden als Francois K, Danny Tenaglia, Frankie Knuckles en Tony Humphries, is het de beurt aan John Digweed om de soundtrack van zijn leven te maken.

Tekst: Roelf Jan

Genre: Progressive avant la lettre
Bijzonderheden: De Choice-serie levert iedere keer weer een verassend resultaat op. Zo konden we horen dat technogoeroe Jeff Mills een groot discoliefhebber is en bleek Master at Work Louie Vega een groot fan van de italo disco van Giorgio Moroder. Op het album van Tony Humpries' vonden we zelfs een plaat van Cher terug!? Zo geven de Choice-cd's een vaak onverwachtse kijk op de muzikale achtergrond van een dj. In dit licht is de collectie die John Digweed samenstelde een stuk minder verrassend. De koning van de progressive blijft vrij dicht bij wat we van hem gewend zijn: diepe, hypnotiserende en dreigende elektronische muziek. En daar zitten tijdloze juweeltjes bij, zoals Underworld's 'Hmm Skyscraper I love you', de Larry Levan evergreen 'Don't make me wait' van de Peech Boys en het lome 'Cascades' van Sheer Taft. Het hele album ademt een betoverende, druggy sfeer uit, die het luisteren tot een aangename muziektrip maakt. Maar eigenlijk duurt het pas tot het laatste nummer voordat Digweed echt weet te verassen met de typische new wave sound van The Cure. Het is jammer dat John Digweed, die al bijna 20 jaar dj is, ons niet meer inzicht geeft in de muziek waar hij als tiener in de jaren zeventig naar luisterde. Of het kan natuurlijk zijn dat hij hier liever niet meer aan herinnerd wil worden. Niks om je voor te schamen hoor John: we hebben allemaal wel eens meegezongen met ABBA!
Hoogtepunt: Peech Boys - 'Don't make me wait'
Dieptepunt: Het is de sound die je van Digweed verwacht. Op een Choice compilatie kun je juist die kant van je laten zien die niemand kent.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Toch wel een aanrader. Maar je moet er van houden,
Als je dit goed vindt, luister dan ook naar: andere Digweed verzamelaars: Bedrock, Fabric 20, Northern Exposure
Oordeel: 7.5

L2P Essentials:
Choice - Little Louie Vega

Azuli
John Digweed

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws