Various - Wackies Sampler Vol. 2 (Wackies)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Abraham en de mosterd


Intro: In de jaren tachtig werkte dub producer Lloyd "Bullwackie" Barnes samen met talloze reggaezangers, waaronder tot de verbeelding sprekende namen als Horace Andy, Wayne Jarrett en Junior Delahaye. Producties die verschenen op het eigen Wackies label van Barnes. En het was mede dankzij de samenwerking van Horace Andy met Massive Attack dat er eind jaren negentig ineens een vernieuwde belangstelling ontstond voor de releases op het legendarische label uit de Bronx. Al wisten velen natuurlijk al veel langer waar ze hun Wackies konden vinden. Zoals het Berlijnse Basic Channel producersduo Mark Ernestus en Moritz von Oswald, dat graag laat horen waar het de mosterd vandaan haalde.

Tekst: Nico

Genre: Dub, roots, dancehall
Bijzonderheden: "Let's love, love, love. The world needs love. We gotta join hands, the world needs love, we need love!" zingt K.C. White bijna aan het eind van deze fantastische selectie. Wilde je wat en kon je wat, dan was je welkom in de studio van Bullwackie Barnes in de Bronx. Het was dan ook een komen en gaan van grote namen en aanstormende talenten bij de New York producer. En dankzij het zelf ook al zo invloedrijke Basic Channel label uit Berlijn kunnen we opnieuw horen wat er in die jaren allemaal door de mengtafels van Barnes ging. Basic Channel opent op gezette tijden de archieven van het legendarische label om de releases opnieuw uit te brengen. Eens in de zoveel tijd verschijnt er dan weer een cd met van alle heruitgaven 1 track. En na 18 opnieuw uitgebrachte "Wackies" is het weer tijd voor zo'n overzicht. Met Sugar Minott, Horace Andy, Wayne Jarrett, Joe Morgan, Junior Delehaye en vele anderen achter de microfoon. Grote en kleine namen gaan hand in hand in de ietwat donkergetinte, haast sombere reggae/dub grooves. Ietwat mystiek en met de bassen niet al te zwaar geladen blijken ook deze "Wackies" na al die tijd nog niks aan zeggingskracht te hebben ingeboet.
Hoogtepunt: een stuk of achttien
Dieptepunt: nou nee
Aanrader, twijfelgeval of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt, luister dan eens naar: Basic Channel brengt de originele releases natuurlijk niet voor niets uit.
Oordeel: Tijdloos

Meer info: Basic Channel

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws