Fabric-special (Fabric)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

De laatste Fabric-cd's op een rijtje...


Een van de beste underground clubs in Engeland is de Fabric. Deze uitgaansgelegenheid aan de Charterhouse Street in Londen is het toneel voor breed geinteresseerde muziekliefhebbers en top-dj's uit de hele wereld. Fabric is geen club alleen, het is ook een label met in het assortiment twee series: Fabriclive en Fabric. De eerste is gerelateerd aan de vrijdagavond, gericht op stijlen als hiphop, breakbeats, drum & bass en electro. Op de tweede serie worden de zaterdagavonden muzikaal belicht, met veel house en techno. Een overzicht van de laatste vijf cd-releases.

Tekst: Menno & Marcel


Fabric 18 - Baby Mammoth, Beige & Solid Doctor
Dit drietal Baby Mammoth, Beige & Solid Doctor uit het Engelse Hull, brengt op deze Fabric-editie drie korte mixen ten gehore die allemaal op hun eigen manier zeer aanstekelijk zijn. Baby Mammoth graaft in de dub en reggae en brouwt er een funky set van met hoofdzakelijk eigen werk: een paar van zijn sterkste tracks zetten de vrolijke toon voor Beige die het geheel wat meer elektronisch cachet geeft met wat Momma Gravy-tracks (waar vooral 'Sizzling Finch' er duidelijk uitspringt).



Baby Mammoth, Beige & Solid Doctor

Dan neemt Solid Doctor zijn plaats achter de draaitafels in. Dat is ook meteen te horen, want in zijn platenkeus is het feminiene nadrukkelijk aanwezig. Solid Doctor keert weer terug naar de wat minder op knallende euforie gerichte tracks met vocalen en zoete doch scherpe funk. 'Stick In T'Middle' klinkt sexy, evenals de vleeshouse van Spansules. Maar deze achttiende mix is toch een flinke stijlbreuk tussen alle hoekigere muziekstijlen waar de Fabric-serie bekend om staat. (Menno)

Alle info over Fabric 18


Fabric 19 - Andrew Weatherall
Andrew Weatherall is een tijd lang een underachiever geweest wat het mixen betreft. Hij is weliswaar een veteraan in de wereld van vooruitstrevende dansmuziek, maar met dj'en is hij altijd terughoudend geweest. Dit is zijn derde mixalbum en eindelijk lijkt Weatherall overtuigd te raken van het ambacht dat dj'en heet. De mix is in de eerste helft een trip door de tijd met oldskool electro van Egyptian Lover en Sexual Harrassment, die naadloos wordt opgevolgd de acidhouse van Alexkid en Tomboy.



Andrew Weatherall

Uiteindelijk belandt hij in een meer hedendaags geluid met Steve Bug, om daarna de boel af te ronden met broeierig werk van Technova en Ricardo Villalobos. Weatherall is zeer delicaat in het mixen, zijn hang naar minimale maar zeer effectieve danstracks is duidelijk hoorbaar in de redelijk eenvoudige, maar diepdreunende bassen en melodieen. Zorgvuldig worden de platen afgewisseld om uiteindelijk erg diep te gaan met de John Tejada-mix van 'Brother Mole'. Zeer uitbundig is deze mix van Weatherall niet, wel zeer verfijnd en met overzicht om wat verder te kijken dan alleen het volgende plaatje. (Menno)

Alle info over Fabric 19


Fabriclive 17 - Aim
Geloof het of niet: vanwege gezinsuitbreiding wil dj/producer Aim (in de burgerlijke stand beter bekend als Andy Turner) minimaal de helft van zijn vinylcollectie wegdoen. Zo maakt de toekomstige vader ruimte voor een babykamer. Wij zouden een groter huis kopen, een opslagplaats huren om het zwarte goud in op te slaan, of simpelweg geen kindertjes maken. Op deel 17 van de Fabriclive-serie laat de Brit horen dat hij van alle muziekgenres die de revue passeren de juweeltjes in zijn bezit heeft.



Aim

Zo komen al snel de psychedelische soundscapes van Boards of Canada voorbij, opgevolgd door de melancholische folkmuziek van James Yorkston. Maar het is vooral melodieuze hiphop die de dienst uitmaakt. En niet afkomstig van de minsten. De leden van A Tribe Called Quest laten hun sarcastische raps los op het nummer 'Award Tour'. ED O.G. and Da Bulldogs leveren met 'Love Comes and Go' de meest soulvolle hiphopbijdrage aan en de The Boogiemonsters laten met hun moddervette baslijnen op het nummer 'Strange' horen dat hiphopmuziek het toch ook van een goede instrumentale basis moet hebben. Verder zijn het de raps van Ice Cube, de soul van Tom Scott en de funk van The Village Callers, die de drang om de club snel eens te bezoeken zeer versterken. Als het even kan wanneer Aim op de playlist staat. (Marcel)

Alle info over Fabriclive 17


Fabriclive 18 - Andy C & DJ Hype
Poef, nooit geweten dat drum & bass zo stevig kan klinken. Op hun nieuwe Fabriclive-mix laten Andy C & DJ Hype er in ieder geval geen gras over groeien. Van de eerste tot de laatste seconde laat het duo de betere, rauwe krachtpatser-jungle horen. De stevige drum & bass-avonden zijn sowieso mateloos populair bij het Fabric-publiek. Check de agenda van de club maar eens, vooral op vrijdagavond worden alleen de allerbeste dj's uit het genre van de 'stuiterende baslijnen en hypnotiserende synthesizers' geboekt.



Andy C & DJ Hype

Dat Andy C en Hype ook tot de groten der aarde worden gerekend, bewijzen de heren met hun spetterende dj-set waarin de energieke jungletracks van mannen als Krust, J Majik en Ed Rush voorbij razen. Prima cd voor in je auto-installatie, zeker als je binnen tien uur de Franse kust wilt bereiken. Of in je diskman, tijdens de marathon van Rotterdam die je binnen 2 uur, 6 minuten en 13 seconden wilt belopen. Minder geschikt voor hartpatienten, ex-soldaten met oorlogstrauma's en je dementerende oma van 93. (Marcel)

Alle info over Fabriclive 18


Fabriclive 19 - The Freestylers
Wat vooral opviel tijdens het concert van de Freestylers, een aantal maanden geleden in Nighttown, was de nadrukkelijke aanwezigheid van de meegereisde MC. Tijdens de DJ-sets van bandleden Matt Cantor en Aston Harvey is het niet anders. En daar moet je van houden. Toch zal het dak van de Fabric er, net als in Nighttown, ongetwijfeld vanaf gaan als de Freestylers aantreden voor een dj-gig. Met of zonder MC.



The Freestylers

Op Fabriclive deel 19 klinkt hun breakbeat-geluid opmerkelijk beter en volwassener dan op het eerder dit jaar verschenen - en tegenvallende - studioalbum Raw As Fuck. Met uitstekende bijdragen van getalenteerde producers als Napt, The Breakfasters en Baobinga. Ook al is het niveau nog niet van het kaliber Adam Freeland (zijn Fabriclive-mixalbum, deel 16, is verplichte kost!!), de Freestylers weten in ieder geval welke breakbeat-platen het goed doen op de dansvloer. (Marcel)

Alle info over Fabriclive 19

Word lid van de Fabric cd-club en ontvang voor het bedrag van 6 Britse pond per maand elke 30 dagen een mixalbum!

Fabric

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws