Death In Vegas - Satan's Circus (Drone)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Electronica en onheil


Intro: Van een band die een hit had met het nummer 'Dirge' valt niet te verwachten dat ze lichtvoetige gitaarpop maken - men denkt dan aan klaaglijke gitaarakkoorden met een hoge zwelgfactor en de delay vol open. Death In Vegas beheerst deze donkere elementen als geen ander en op hun nieuwste plaat 'Satan's Circus' laten ze ook de vocalen voor wat ze zijn en duiken de diepte in.

Tekst: Menno

Genre: psychedelische rock vol electronica en onheil
Bijzonderheden: Het opvallendste ten opzichte van de vorige platen is toch wel de afwezigheid van vocalen. Geen Dot Allison, geen Liam Gallagher of Iggy Pop: we moeten het doen met blote electronica. Zoals eerder gezegd: Death In Vegas gaat voor de onaanraakbare sferen in de schaduwen van het leven. En waar anders dan in de krautrock van de jaren zeventig en tachtig valt inspiratie te halen voor zulke loodzware (synthesizer)muziek? Death In Vegas doet haast niets anders op Satan's Circus. Om de haverklap duitse tracktitels met knipogen naar Neu! en Kraftwerk. Hoewel Satan's Circus opvallend opgewekt begint met 'Ein Fur Die Damen' fungeert 'Zugaga' als de lift naar beneden. Het is Kraftwerk voor en na op deze track, met eindeloos herhalende synthmelodieen en pruttelende proto-elektro. 'Heil Xanax' opent dromerig maar je krijgt er na dik 2,5 minuut een loodzware basgitaar in je maag gesplitst. 'Black Lead' is dan weer een modderige trip door paranoia. Geeft Death In Vegas ons nog tijd om te ademen? Eigenlijk niet. Er zijn weliswaar spaarzame momenten van optimisme, maar dan wel in de klaaglijke Death In Vegas-stijl, met lange zeurende gitaren en veel, heel veel ouwe synths. Satan's Circus kent bijna geen ontladingen en dit gebrek bereikt een hoogtepunt op het extreem stugge 'Reigen'. Op 'Anita Berber' en 'Head' is dan weer de oude Death In Vegas van de Contino Sessions te vinden. Als bonus wordt er met Satan's Circus een live-registratie van hun concert in Brixton meegeleverd. En die schijf maakt het gebrek aan ontladingen van hun nieuwste studiowerk meer dan goed.
Hoogtepunt: 'Heil Xanax' en de registratie van hun optreden in Brixton
Dieptepunt: 'Reigen'
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, hoewel het ontzettend zwaar op de maag ligt.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Eerdere albums van Death in Vegas, te weten 'Dead Elvis', 'Contino Sessions' en 'Scorpio Rising'
Oordeel: 7.5

Meer info: Death In Vegas

Love2Party interview: Death in Vegas

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws