NoTV Visual Music 2 - Practical Magic (NoTV)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

22 battles op DVD


Intro: De liefhebbers van videokunst verzamelden zich in juni elf dagen lang op het World Wide Video Festival in het voormalige TPG gebouw van Amsterdam. Op deze hippe locatie waren tachtig werken te bewonderen van kunstenaars uit maar liefst dertig landen. Zelfs NoTV was van de partij om tijdens een avondvullend programma vol video en muziek de allernieuwste DVD te presenteren. Ondanks het overweldigende succes van deze 21e editie van WWVF is het twijfelachtig of er een vervolg komt, aangezien het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap in de nieuwe begroting de volledige subsidie geschrapt heeft.

Tekst: Iddo

Genre: Techno, house, electro etc. in combinatie met videokunst.
Bijzonderheden: Dankzij de mogelijkheden van de hedendaagse techniek is het voor een kunstenaar of creatieveling steeds interessanter om met bewegend beeld te werken. Wensen die voorheen onmogelijk waren zijn nu uitvoerbaar in een handomdraai. Bekende videokunstenaars tijdens het afgelopen WWVF waren Franck Scurti, Pierre Huyghe, Wang Gongxin en de Nederlander Aernout Mik. Ze maken uiteenlopende creaties waarin absurde situaties worden geschetst, veelal met een knipoog naar onze samenleving. Deze vorm van videokunst is overigens niet te vergelijken met het werk van een VJ tijdens een avond stappen. Vj's hebben namelijk als uitgangspunt mensen tijdens een avond te vermaken en verrassen met snelle beeldcombinaties. Het is een eigen cultuur die de afgelopen jaren explosief gegroeid is en uiteraard niet op WWVF mocht ontbreken tijdens de DVD presentatie van NoTV. Terwijl de vorige DVD een solo project was van Barcode XL, is Practical Magic een verzameling van 22 verschillende producers die een battle zijn aangegaan met een VJ. Het muzikale repertoire is behoorlijk divers en opvallende namen zijn Dexter, Vive La Fete, Terry Toner en Dupont. Aan de VJ zijde een aantal grote namen dat we uit het clubleven kennen zoals Ottograph, Urbi, R.E.L. en Tarantula. Ze hebben veelal kleurrijke animaties ontwikkeld die niet altijd aansluiten op de bijbehorende muziek, maar fascinerend genoeg zijn om naar te kijken. uitmuntende muzikale producties komen onder ander uit handen van David Labeij, Le Clic feat. Aron Friedman en Dexter. 7th Day vs 87 Central en Super Electric vs STUV & Marynka onderscheiden zich door het experiment in zowel beeld als geluid toe te passen waardoor het boeiend blijft om deze battle tussen beeld en geluid te blijven volgen.
Hoogtepunt: De combinaties van 7th Day vs 87 Central en Super Electric vs STUV & Marynka.
Dieptepunt: Enkele battles zijn onsamenhangend maar dieptepunt is daarvoor een te beladen term.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, ondanks dat deze release bestaat uit een catalogus los materiaal, in plaats van een diepgaande kennismaking tussen VJ en producer.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Barcode XL
Oordeel: 7,5

Meer info:
NoTV
World Wide Video Festival

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws