Deceptikon - Lost Subject (Merck)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Parel onder de radar


Intro: Onder de Europese muziekradars door vliegen er regelmatig releases de Atlantische oceaan over, die maar door een kleine minderheid wordt opgepikt. Schitterende muziek die meer aandacht verdient dan het nu krijgt. De ongrijpbare Deceptikon verkent met superdikke hiphopfunk de grenzen tussen elektronica en hiphop.

Tekst: Menno

Genre: Instrumentale Hiphop/IDM
Bijzonderheden: Nee, Deceptikon is geen supercomplex beatgefriemel of een post-moderne geluidscollage van koeiebellen. Het is gewoon superswingende, warme elektronische hiphop die de zomerse diepten verkent. Het Amerikaanse Merck-label dat 'Lost Subject' uitbrengt heeft nauwelijks bekendheid buiten de 'scene' van experimentele elektronische muziek, wat vreemd is want zo experimenteel is het label niet. 'Severely Electronified Hiphop' is het credo en hoewel claustrofobische elektronica, ambient en IDM ook een plaats hebben, zijn het toch de hiphop-georienteerde releases die veel indruk maken. Sinds 2000 is Merck druk aan de weg aan het timmeren met een catalogus van steengoede elektronische muziek die weinig aandacht krijgt. Hoewel de waardering binnen de uithoek van de experimentele elektronica grenzeloos is, lijkt er verder weinig op te borrelen uit de ondergrond.



Duidelijk is dat de meeste muzikanten op het label muziek als hobby hebben: geld verdienen ze er bijna niet mee en rijk worden ze er helemaal niet van. Maar de grondgedachte is blijkbaar nog puur, gewoon goede muziek uitbrengen en wie zijn oren en ogen openhoudt die heeft iets prachtigs in handen. Deceptikon is een van de artiesten die uit de achterlanden van de States (Oregon) een plek voor zijn muziek heeft weten te vinden. 'Lost Subject' vliegt als een komeet door het muziekuniversum en als je te laat bent, zie je hem misschien nooit terug. Daarom moet nu de kans gegrepen worden om vast te leggen wat Deceptikon voor de luisteraar in petto heeft.

'Lost Subject' ligt op het randje van instrumentale hiphop en IDM. Diepe, stuwende beats en lange melodielijnen brengen rust en vrede in de huiskamer. Ook kan de rose alvast koudgezet worden, want 'Lost Subject' is een onmisbare toevoeging voor zomeravonden en misschien ook wel voor een klein feestje. De twinkelende melancholie op 'Figural Phonograph' laat zich moeiteloos afwisselen met stuwende, eenvoudig in elkaar gedraaide beats en tracks als 'Narcissus' en 'Veracity' kunnen elke urbanzaal platkrijgen. 'Ox Conservatory' is een van de uitblinkers: ook hier niet te versmaden hiphopfunk, dat eerst vrolijk stemt met fluitsamples, maar daarna de diepte in gaat met melodieen die de luisteraar in verwarring brengen. 'Lost Subject' heeft veel te bieden: het fantastische knip- en plakwerk, de samples, de beats, het werkt gewoon. Zelfs mijn moeder kon geen headnod onderdrukken.
Hoogtepunt: Narcissus
Dieptepunt: De kleine oplage
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Snuffel maar eens door de catalogus van Merck.
Oordeel: 9

Meer info: Als je denkt dat deze plaat onvindbaar is, dan heb je het mis. Hoewel slecht te verkrijgen in de platenzaken, kunnen online op de site van Merck bestellingen geplaatst worden. Ook kunnen mp3's worden aanschaffen. Wil je niet blind iets kopen? Geen nood, men kan fragmenten beluisteren van alle releases op het Merck-label.
Merck

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws