The disco-tech of...Alexander Robotnick (Yellow)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Time stood still


Intro: Maurizio Dami, aka Alexander Robotnick, zette zichzelf begin jaren tachtig op de kaart met zijn undergroundhit 'Problemes Damour'. Na zijn soortgelijk getinte debuutalbum stortte hij zich op soundtracks, en later op worldmusic, en verdween daarmee pas echt naar de underground. 20 jaar later kwam hij in contact met Miss Kittin en The Hacker, die zijn nummers remixten en compileerden op verschillende verzamelalbums. Ook had hij nu eindelijk een medium gevonden om plaatjes te mixen zonder gebruik te hoeven maken van het door hem verafschuwde vinyl. De laptop dus. Na zijn dj-debuut in Aix-en-provence, Frankrijk, kreeg hij de smaak helemaal te pakken. Op deze mix brengt hij een lading van zijn favoriete plaatjes bij elkaar.

Tekst: John

Genre: Electroclash/electroclashics!
Bijzonderheden: Bij eerste beluistering was er zoiets van: nee he? Niet weer deze platen, he? De tweede keer viel het kwartje. Niks uitgekauwde nummers, dit waren juist de platen die in die tijd dus grijs- en kapotgedraaid de kast in gingen. Platen die (geweldig) smaken zoals ze (nu ook geweldig) kraken. Voor wie er toen al bij was, is dit waarschijnlijk 1 groot feest der herkenning, voor de mensen die wat later binnenkwamen worden hier legio Oer-Italo-electro-disco-classics uit het stof getrokken en op een presenteerblaadje aangereikt. Relatief donker klinkende, koele Italiaanse elektronica uit de tijd dat Sabrina net haar eerste behaatje kocht. Daarnaast ook nog wat elektronische hoogtepunten uit het Blitzkid/wave/synthi-tijdperk. Et voila, daar hebben we de grootste helft van de 21 tracks al benoemd. Lees maar mee: Yello - 'I love you', Scotch - 'Penguin Invasion', Charlie -'Spacewoman', Mekon - 'Please stay', Casco - 'Cybernetic love', New order - 'Bizarre love triangle', Visage - 'Fade to grey', Omd - 'Enola gay', John Foxx, Tom Tom club, Lectric workers, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.


Toch is het niet alleen maar een trip naar Nostalgia geworden. Deze nummers gaat namelijk naadloos over in het pseudo-moderne geluid van hippe Electro-clashers als o.a. Miss Kittin, the Hacker, Bangkok impact, Tiga en Alexander zelf ondersteund door diezelfde Kittin & Hacker. En dan weten we gelijk waar deze mensen hun inspiratie vandaan halen. De overeenkomsten in sfeer en geluid zijn overduidelijk. Hoewel het niet de bedoeling van deze cd was dit aanwijsbaar te maken, (hij ziet zelf alleen maar een overeenkomst in sfeer), is dit juist het meest opvallende. Kom je van de planeet Vulcan, dan zul je deze cd waarschijnlijk als een genreoverzicht mee naar huis nemen. Met Miss Kittin als radicaalste tekstschrijfster aanwezig dan wel. ('Do you know Frank Sinatra? He's dead. Dead ...')
Hoogtepunt: Plenty hoogtepunten gehoord.
Dieptepunt: Nou, nee.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, electroclashers vinden hier dus de roots van het genre en verstokte Italolovers de nieuwe lichting. De rest van de mensheid vindt hier een lading sterke nummers bij elkaar, helemaal niet doorsnee, maar wel goed.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Italo classics vol.1 (ZYX), Kittins mixcd of blader eens door de platencollectie van je 40jarige broer.
Oordeel: 8

Meer weten over: Alexander Robotnick

Let op! releasedatum is verschoven naar 15 april!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws