S.O.U.L. - A Walk Through The Capitol of Soul (Capitol)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Geen fratsen!



Intro: Aan een beoordeling van de muziek van Capitol Records waag ik me, gemiddeld 40 jaar na release, maar niet. Laten we eerlijk zijn, na de eerder verschenen Blue Note Trip verzamelaars, is de door Rob Boskamp samengestelde 'Walk throught the Capitol of Soul' opnieuw een essentiele geschiedenisles. En een verontrustende ervaring, want de vraag die zich opdringt: Wat voegt 99% van de huidige releases nog toe aan de muziekgeschiedenis? Leg je oor te luister bij deze verzamelaar en al snel wordt duidelijk dat vrijwel alles al een keer is gedaan. En veelal een heel stuk beter dan alles in de jaren erna!

Tekst: Nico

Genre: Capitol S.O.U.L.
Bijzonderheden: De selectie van Boskamp is een groot feest van herkenning, al moet ik tot mijn schande bekennen dat ik nummers minstens net zo vaak ken van de covers die ervan zijn getrokken, als van het origineel. De dubbelaar mag dan S.O.U.L. heten, Boskamp groef diep in de archieven en komt op de proppen met van soul doortrokken hammond jazz, opzwepende latin grooves, rythm & blues, seventies funk en soundtracks. Gelukkig toont hij daarbij veel respect voor het veelal legendarische werk, en blijkt Boskamp op S.O.U.L. meer liefhebber dan DJ. Mixtechnische trucs en fratsen en te opzichtig geknip en geplak blijven ons goddank bespaard. De tracks worden treffend achter elkaar geplaatst, en de lengte van veel van de tracks uit die jaren laat vaak complete opnames toe. Verspreid over twee schijven wordt je invloedrijk materiaal voorgeschoteld van o.a. Georges Garvarentz, The Soul Sisters, Billy Preston, Ike & Tina Turner, Thurston Harris, Jimmy McGriff, Bobby Womack, Horace Silver, Candido, Eddie Henderson, Jack Constanzo, Bobby Montez en vele, vele anderen! Maar liefst 48 tracks, een bescheiden aantal als je de catalogus van dik zestig jaar Captiol Records bekijkt, maar een essentiele terugblik naar de jaren zestig en zeventig. Terug in de schoolbanken met Boskamp.
Hoogtepunt: Dat zijn er echt teveel om op te noemen
Dieptepunt: uuhh?
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: geniet hier eerst eens van
Oordeel: 8.5

Meer info: EMI Music

WIN WIN WIN
We hebben twee exemplaren van S.O.U.L. om weg te geven! Stuur een mailtje naar Nico en maak duidelijk waarom jij deze verzamelaar gratis en voor niks in je bezit moet krijgen. Alleen reacties met naam en adres worden in behandeling genomen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws