Sami Koivikko - Salmiakki (Shitkatapult)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Afkoelen


Intro: Sami Koivikko ziet het daglicht in 1978 in het Finse Oulu, een stadje in het noorden waar weinig te beleven valt en de winters koud zijn. Onlangs verkaste hij naar het zuidelijker gelegen Tampere omdat het daar gemiddeld 0,7 graden warmer is. Volgens Sami een geschiktere temperatuur voor zijn fysieke gesteldheid.

Tekst: Iddo

Genre: Minimal-tech-house
Bijzonderheden: Hoe bizar het verhaal over de temperatuur ook mag klinken, het heeft er mede toe geleid dat we de muzikale kant van Sami koivikko te horen krijgen. En dat is maar goed ook. Eerdere vinylreleases van zijn hand op Shitkatapult scoorden al een voldoende, maar Salmiakki is pas echt een volwaardig project te noemen. Koivikko behandelt in tien tracks verschillende sferen zonder aan het het stempel minimal-tech-house te ontkomen. 'Unavun' is een wulpse opener maar maakt desondanks weinig indruk, 'Matkani' doet het een stuk beter maar is ietwat agressief. Vanaf de derde track wordt het optimaal genieten. 'Kampakuta', 'Materialist' en 'Tyoenimi' laten je Finland ervaren met pruttelende, snerpende en zweverige geluiden zoals je ze in een ijzig en meerrijk landschap kan verwachten. 'Hermonik Lost' en 'Byrthe' zijn stevige minimale housetracks die lekker zouden klinken tijdens de afkoeling in de Finse sneeuw na een enerverend bezoek aan de sauna. Het is jammer dat het album een paar zwakke momenten kent, anders was dit een debuut geworden om met lof toe te juichen. Nu genieten we van de talrijke mooie momenten.
Hoogtepunt: 'Pehme' heeft een lekkere funk.
Dieptepunt: 'Matkani'
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Op de site van Koivikko staat een aantal mixen. Een andere tip is de nieuwe Pokerflat Recordings volume three, een release ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van Pokerflat.
Oordeel: 7+

Meer info:
Shitkatapult
Sami Koivikko
Pokerflat

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws