Amp Fiddler - Waltz of a Ghetto Fly (Genuine)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Da funk!


OORDEEL ZELF!

Intro: Over Amp Fiddler is door onze eigen Gerd/Gert-Jan al heel wat moois geschreven in zijn columns van vorig jaar. En ook uit het artikel dat Gerd over hem schreef, laat blijken dat we het hier niet over de eerste de beste producer hebben. Hierdoor waren de verwachtingen wel heel erg hoog gespannen. Helaas blijft, ook na 20 luisterbeurten, toch een beetje het gevoel hangen dat het allemaal wel aardig is, maar nu ook weer niet zo HEEL erg bijzonder.

Tekst: John

Genre: Funk met soul.
Bijzonderheden: Allereerst is er op dit album de schok van de funk. Onbekend met Amp en gokkend op de broken beat-hoek, is dit verrassing nummer 1. Na 10 draaibeurten werd dit geaccepteerd. Na 20 beurten, bestaat de hele wereld nog maar uit 1 ding: The Funk! Een prima positie om dit album te beoordelen. 12 nummers en een intro. Het rijtje langs dus maar. 'I Believe in you komt in februari uit op single. Het is een langzame funkplaat, met een zich nogal vaak herhalend refrein, bestaande uit een taalgrapje, waarin Amp bezweert: I believe in you, maar bij eventuele tegenwerking dreigt: I'll be leavin you. Helaas niet de beste keuze voor zijn doorbraak. 'Dreamin' heeft heel wat meer soul in huis. Lekker groovy, en hunkerend naar de Liefde gezongen. 'Superficial' nodigt uit tot dansen met zijn prettig doorpompende funky beats. Waarna gelijk even melding gemaakt kan worden van het feit, dat de zang van Amp op dit album grofweg klinkt als een kruising tussen de stembanden van Lenny Kravitz en Terence Trent Darby. In de natuur onmogelijk, maar op een plaat best lekker. 'Possibilities' klinkt vervolgens weer zo glibberig als een funkband in een emmer snot. 'Soul Devine' is ook maar een dertien in een dozijn p-funkplaat, maar word nog enigzins gered door de heerlijke Rhodessounds. 'You Played Me': idem dito, maar nog even wat minder. 'Eye to Eye' heeft het dus juist wel allemaal in huis. Een heerlijke groove, en bovendien: het gevoel druipt gewoon van de zang af. Tijdloos, mooi, dit is wat je eigenlijk steeds al wilde horen. Liefde ipv oorlog, predikt Amp in 'Love & War', zijn jazzy statement tegen de oorlog. De omgekeerde wereld-lovesong, waarin niet jij, maar juist de andere partij een liefdesobsessie heeft. 'If You Can't Get Me Off Your Mind', kan tekstueel wel weer bekoren. 'Unconditional Eyes', is een aardig, kwetsbaar klinkend liefdesplaatje, 'This is How' heeft ook wel wat ghetto-soul, en de samenwerking met mastermind George Clinton op het titelnummer, is shonuff funky. Score: 3 keer raak, 6 schampschoten en 3 keer mis. Het zou een wonder zijn als met dit album veel nieuwe zieltjes voor deze muzieksoort gewonnen worden. Het klinkt toch te veel als een stap terug in de tijd.
Hoogtepunt: 'Eye to Eye'
Dieptepunt: Dat nou ook weer niet...
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Twijfelgeval, wil je een echte funkplaat in je collectie, ziehier je kans. Anders gewoon laten staan.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: George clinton en zijn projecten, vroege Terence Trent, sommige Lenny Kravitz nummers of gewoon de ouwe Prince.
Oordeel: 6,5 / krappe 7

Amp Fiddler
Interview Amp Fiddler

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws