Various - Spiritual life music: New birth (Spiritual life)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Kwaliteit zonder hoogtepunt


Intro: Labeleigenaar en producer Joe Claussell speelt zijn troeven weer uit op de nieuwe verzamelaar van het klasselabel: Spiritual life music. Wij recenseren Spiritual Life Music: New Birth, maar er rouleert ook een promo met de titel: Spiritual Life Music III, met een iets afwijkende tracklisting/volgorde. Zelfs bij de platenmaatschappij weten ze niet zeker wat nou eigenlijk de originele versie is. En zo zijn het er misschien toch weer twee!

Tekst: John

Genre: Deephouse, met veel Afrikaanse en Zuidamerikaanse invloeden.
Bijzonderheden: De nummers: opener 'Osaze' levert best een aardig stukje muziek af. Zijn nostalgische klanken over een broken beatsbedje kunnen zo op een Cafe del Mar-cd. Slam Mode heeft, in het wel wat saaie nummer 'Umri', de piano duidelijk de hoofdrol gegeven. 'Mental Remedy' start pas goed na een twee en een halve minuut durende Stam van de holenbeer intro. Maar dan barst het feest wel echt los, met een enorme saxsolo over opzwepende percussie. Harmonics levert een kale tribalstamper, de gitaarriedeltjes maken het af. 'Les go' klinkt als een Mory kante die nog dieper de house ingaat. De outro met alleen maar percussie en gestoorde vocalen is echt helemaal te gek. Daniel Morenos jazzy trompetnummer klinkt zoals een film noir oogt. Jeff Mills remix van Slam mode is hele straffe techno met ethnovocalen. Nithin Sawhney in de remix begint als een weeige Bollywoodplaat, maar evolueert langzaam in een Braziliaans nummer, met een op het verkeerde continent uit het vliegtuig gestapte zanger. De Francois K. remix van 3 Generations Walking bewijst weer dat deze jongens het echt in de vingers hebben. Afsluiter Pata Bahia doet dit waardig, met hun melancholieke sound over Braziliaanse beats.
Hoogtepunt: Ondanks de kwaliteit, geen echte uitspringer.
Dieptepunt: Ook niet.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Een aanrader, minpuntje is dat, hoewel het niveau hoog ligt, er niets tussen zit dat echt in je hoofd blijft hangen.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Spiritual life music 1 en 2. Binnenkort samen op een dubbelcd te krijgen.
Oordeel: 7

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws