Luke Vibert - YosepH (Warp)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

an Acid record for the heads


Intro: Hij bracht onder namen als Wagonchrist, Plug, Amen Andrews en zijn eigen naam, muziek uit op tot de verbeelding sprekende labels als Ninja Tune, Rephlex, Mo'Wax, Planet Mu, Rising High, Virgin etc. uit. Van ambient tot freaky elektronica en van triphop tot drum n bass en jungle. De fascinatie voor acid techno was er altijd al, maar zeker niet zo nadrukkelijk als op YosepH, zijn eerste album op het Engelse Warp, en een regelrechte liefdesverklaring aan de 303.

Tekst: Nico

Genre: acid electronica
Bijzonderheden: Pruttelende acidbassen, analoge synthesizers en de kale, soms behoorlijk kille klappen uit de 808 drumcomputer. Op YosepH sleept Luke Vibert je aan je haren mee terug naar de tweede helft van de jaren tachtig en betuigt zijn liefde aan het karakteristieke geluid van de old skool acid techno. Het pionierswerk van Phuture met 'Acid Trax', de hallucinerende acidtechno van Armando. Doffe klappen in minimale ritmes en hevig vervormde baslijnen, die een leven op zichzelf gingen leiden. Muzikale kameleon Luke Vibert blikt terug en verpakt "het kunstje" heel vernuftig in freaky elektronica van nu. Al weerhoudt dat de acidbassen er niet van om er lekker op los te pruttelen en borrelen. Opener 'Liptones' doet het nog zonder de 303, maar wel met zwaar aanzwellende akkoorden en zweverige melodietjes over schijnbaar ingetogen, maar speels tikkende beats. De toon is gezet. Vibert houdt het tempo traag en laat in nummers als 'FreakTimeBaby', 'IloveAcid', Acidisco', 'YosepH' en 'Slowfast' de 303 zijn werk doen over meeslepende ritmes. Vibert speelt een verwarrend en hallucinerend spel met analoge synths, tegendraadse en soms prettig stuiterende ritmes, kletterende beats, subtiel verweven melodietjes en stekelige geluiden en klanken, om in de laagste stand af te sluiten op het ambient-achtige 'Harmonic'. Bleeps, beeps and beats. Back to the future met Vibert!
Hoogtepunt: 'FreakTimeBaby', 'IloveAcid' en 'Acidisco'
Dieptepunt: nee
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, hele volksstammen gebruiken te pas en te onpas het acid-kunstje maar het is Luke Vibert die met respect en vooral de blik gericht op de toekomst het borrelende geluid een plaats geeft.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Aphex Twin's Selected Ambient Works I, tracks als '151' en 'Land of Confusion' van Armando, Plastikman's albums als Sheet, Musik en Artifakts en muziek van andere Hawtin alterego's als Spawn en Fuse etc. etc.
Oordeel: 8

Meer info & luisteren: Warp Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws