Various - Deelder Draait Door (Coast to Coast/EDM)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Autokerkhof, wijsgeer, banaan


Intro: Met humor, hoe typisch die van de Rotterdamse Jules Deelder ook is, heeft deze met hart en ziel samengestelde verzameling helemaal niets te maken. Integendeel, Deelder Draait Door is opnieuw een doodserieuze zaak. Het eerste deel, verschenen in 2002, werd genomineerd voor een Edison, in de categorie: "Bijzondere uitgave van historische aard". Op het vervolg, Deelder Draait Door, is de waarde niet minder historisch. Maar nu stopt Deelder er ook nog een latin swing in.

Tekst: Nico

Genre: Jazz
Bijzonderheden: Nieuwe Deelderiaanse verhalen in jazz. De schrijver, dichter, Nachtburgemeester en groot jazzliefhebber en verzamelaar laat opnieuw fijntjes horen hoe jazz behoort te klinken. Volgens Deelder dan. En Deelder houdt van jazz, jazz met van strakke ritmesecties en blazers. Niet voor niets riep hij eerder in een interview: "Doodziek word je van al dat gezang! Zonder woorden wat zeggen, daar gaat het om in de muziek. Niks tralala! Blazen! Saxofoon! En verder geen gezeur!" Veel tralala kom je op deze verzameling ook echt niet tegen. Vanaf de eerste tot de laatste seconde is het vuurwerk wat uit je speakers knalt. Strakke, maar behoorlijk opzwepende ritmes, bass, piano en vaak een hoofdrol voor de blazers: trompet, alto en tenor sax en trombone. En net als op de voorganger, Deelder Draait, is het verbazingwekkend hoe tijdloos, krachtig en overtuigend deze muziek is. Energiek, opzwepend, aanstekelijk en vooral swingend. En dan ook nog met een feelgood latin swing erin. Charlie Parker Quintet, Quincy Jones (piano in het Art Farmer Septet) en Lionel Hampton zijn namen die me nog tot de verbeelding spreken. Het merendeel van deze verzameling, jazz uit de periode 1950 - 1967, zegt me echt weinig. Maar gelukkig zijn er gepassioneerde jazzliefhebbers en verzamelaars zoals Deelder, die voor mij steeds een aantal stukjes van de muziekgeschiedenis op hun plaats laten vallen. Wat een plaat.
Hoogtepunt: Alle 14 goed
Dieptepunt: -
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader!
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Deelder Draait
Oordeel: 9

Meer info: Deelder Draait website

Zaterdag 15 november gaan we met Love2Party opnieuw het theater in. Deze avond een optreden van Deelder & kamagurka, met na afloop een minstens zo inspirerende dj-set van Gerd! Meer info: Met L2P het theater in

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws