Various - New Deutsch (Gigolo)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Tweede jeugd voor Duitse electropunk


Intro: De liefhebber van het blikkerige geluid, de gortdroge tikken en de veelal tenenkrommende "zangpartijen" kan opgelucht adem halen. Er is nog meer. Veel meer zelfs. Opgediend door DJ Hell en Thomas Bar, die de Duitse muzikale archieven aan een onmenselijke inspectie onderwierpen en met maar liefst 24 obscure Duitse synthpopwave tracks op de proppen komen. En alsof een dik uur lang dominante Duitse synthwave niet voldoende is, staat een tweede deel al aangekondigd.

Tekst: Nico

Genre: Obscure Duitse electro / synthpop
Bijzonderheden: De echte diehard electroclasher loopt het water waarschijnlijk al in de mond. Een schijf vol nauwelijks bekend synthpop materiaal uit de jaren tachtig, van Duitse makelij en in vele gevallen onvindbaar. Maar DJ Hell vond ze. Deze veelzijdige dj betrap je er niet snel op het zichzelf en zijn publiek al te makkelijk te maken. Dit keer zocht hij samen met zijn muzikale partner in crime, Thomas Bar, lang, erg lang zelfs, om het inmiddels aardig uitgemolken electrogenre een nieuwe impuls te geven. New Deutsch is het resultaat en laat horen wat er in de jaren tachtig in Duitsland aan synthesizer georienteerde muziek werd gemaakt. Electropunk, new wave en synthpop, verdeeld over 24 tracks waarvan Neon en DAF nog de meest aansprekende namen zijn, maar waar onbekend materiaal domineert. De introductie van de synthesizer en een muzikale reactie op de punkgolf uit de jaren zeventig. Rauwe, compromisloze verkenningen op een apparaat dat vanaf dat moment de danswereld zou gaan beheersen. Het hele electroclash gebeuren is al niet echt een toonbeeld van sfeervolle romantiek, maar van deze gedateerde combinatie van blikkerige geluiden, electropunk ritmes en Duitse stemmen krijg ik het niet veel warmer.
Hoogtepunt: De geschiedenisles
Dieptepunt: De houdbaarheidsdatum
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Dit is voer voor de diehard electroclasher
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Het op korte termijn te verschijnen tweede deel dat al wordt aangekondigd op de hoes van deel 1
Oordeel: In Londen en New York schijnt New Deutsch "The next big thing" te zijn. Ik heb medelijden met ze, echt.

Meer info: Gigolo Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws