Nite:Life 015 - Chicken Lips Body Music (NRK)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Eighties flavours in da mix

Body Music ademt de sfeer van de jaren tachtig uit, maar een 'Relight My Fire', 'Ring My Bell' of 'I Feel Love' zul je er niet op terugvinden. De mannen van Chicken Lips, de dj's en producers Andy Meecham en Dean Meredith weten wel beter. Hun door de tachtiger jaren beinvloede mix ligt meer in het verlengde van de platen die Gwen Guthrie samen met Larry Levan en Sly & Robbie begin jaren tachtig uitbracht, die van de S.O.S. Band of zelfs die van Shalamar. Niks hi-energy disco, maar soul en funky discogrooves op een, voor sommige misschien wat al te laag tempo. Maar ze doen het wel maar met twee platen uit de jaren tachtig zelf, de rest komt allemaal uit het nieuwe millennium.

Tekst: Nico

Zodra de mix bij nummer vijf is beland, 'Feels Good' van Electra feat. Tara Butler veer ik op. Wauw, dit is echt een heerlijke plaat, hoe heet die ook al weer? Even snel de tracklisting checken. Electra featuring Tara Butler, en ik hoor mijn hersenpan kraken. Allerlei gedachten vliegen door mijn hoofd. Een plaat uit 1982, op het moment dat ik al fanatiek mijn vinylverzameling aan het opbouwen was. Iedere week keurig met mijn zakcentjes naar Hotsound, die toen nog aan de Pleinweg in Rotterdam gevestigd was. Nostalgie, niet alleen ik heb er last van, ook de mannen van Chicken Lips blijkbaar. Gretig blikken zij het vijftiende deel in de Nite:Life reeks terug op de muzikaal rijke en invloedrijke jaren tachtig.

Ze trekken daarvoor echter niet het muzikale archief open, maar selecteren een aantal artiesten dat weer door die tachtiger jaren beinvloed is. En met de aanhoudende eighties revival hadden ze in ieder geval genoeg keuze. Trevor Jackson's Playgroup bijvoorbeeld, van het gelijknamige debuutalbum van drie jaar geleden. Funky claps, stuwende baslijnen en een prettige dosis soul in de aanstekelijke vocalen. De mix van Chicken Lips bouwt langzaam, soms wat al te langzaam, via de soulvolle discogrooves op het lage tempo naar een iets steviger tempo, met bijbehorende stevigere beats en dikkere en vollere geluidslagen. Chicken Lips gebruikt daarvoor tracks van o.a. Slope, Crazy Penis, Afrobutt, Palace of Pleasure, Scoper & Bubba, (het afgrijselijk gezongen) 'Fallen' van Spectrum, The Flaws, Freaks en natuurlijk de onvermijdelijke eigen tracks van Chicken Lips. Tachtiger jaren deep house met een soulsausje, of zoiets.

Maar het blijven platen die zijn beinvloed door het briljante 'Padlock' van Gwen Guthrie of een 'Just Be Good To Me' van de S.O.S. Band. Luister maar naar de baslijnen en claps van 'Rainfalls' van Foolisch & Sly. Een geweldige plaat, maar een regelrechte kopie van Guthrie's 'Getting Hot'. Niks mis mee, maar na de zoveelste beluistering van Body Music heb ik die goudomrande plaat van Guthrie uit 1983 zelf maar weer eens uit de kast gehaald. Daarbij kruipt het kippenvel me namelijk wel gelijk op de armen. Iets wat de toch echt wel aangename mix van Chicken Lips helaas niet voor elkaar krijgt.

Luisteren naar: Body Music

Meer Nite:Life info: NRK Music

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws