Various - Future Sounds of Jazz Vol. 9 (Compost)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Back to the future. Again.

De serie waar het allemaal mee begon, staalkaart van Compost oprichter Michael Reinboth, brengt het negende deel sinds 1994 uit. En schrik niet, The Future of Jazz is nog best te volgen als je Cafe Del Mar al thuis hebt staan! De toekomst van de jazz, gezien door de ogen van Michael Reinboth, zit niet vol nerveuze en gefreakte jazz, maar blijkt gevuld met gewoon erg lekkere platen.

Tekst: John

Opener Hird feat. Yukimi Nagano is gelijk al een groovy binnenkomer. Niet geheel onverwacht, omdat Reinboth zelf het instrumentale origineel al vlot na de eerste release oppikte en veelvuldig draaide. Evenals invloedrijke collega's als Gilles Peterson en Rainer Truby overigens. Op 'Keep Your Kimi' is het de heerlijke stem van zangeres Yukimi Nagano over een cool orgeltje op een aangename dansbeat. Alsof de zon vanzelf gaat schijnen. En deze zomer overigens ook nog verkrijgbaar in een remix van Gerd! Season feat. Ernesto blijkt een groepje heel erg funky Duitsers te zijn, iets wat jaren lang voor onmogelijk geacht werd. Op 'Juice' krijg je het bewijs. Stateless feat. Bless (hierna geen featurings meer!) maken een chilloutplaat met broken beats en harmonieuze soulzang. Foremost Poets (aka Johnny Dangerous) kruist house met Copacabana-sounds en het nageslacht blijkt een zomerse floorfiller te zijn. Verder met Joseph Malik, die op 'Futuristica' ouderwetse Detroit-techno mixt met latin beats en nichterige garagevocalen, met een geweldig resultaat! Triplane doet het wat rustiger aan, met knetterende beats, maar muzikaal verder weinig meer dan wat relaxte soundscapes om te chillen.

De tweede helft begint met de techno van Alexander Kowalski, en eigenlijk klinkt 'Along' meer retro dan future. Yellowtail doet dit nog eens dunnetjes over, en als Dntel begint, denk ik, he, wat nou, is dit stiekem een techno-cd? Maar de vrouwenstem en lome beats maken er toch nog een Dido meets Faithless on the beach nummer van. Monassa speelt een prachtig melancholiek nummer met piano en niet te makkelijke rhytms. Julius Kammerl speelt een riedeltje dat mijn ene oor in gaat, en inderdaad, mijn andere nog sneller uit. Afsluiter Savath & Savalas eindigen met 'Folk song for cello' met een prachtige; "de zon gaat onder na een geweldige dag"-plaat. Over het geheel genomen een beetje een plaat in de betere Cafe Del Mar traditie, toch wel. Niet overdreven jazzy, wel veel zomerse chillout en techno. Met 3D brilletje om de hoes te kunnen "uitdiepen".

Meer info: Compost Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws