Various - Infekted by Dr. Lektroluv (NEWS)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Let the Doktor kure you with his musik!

Een gifgroen hoofd, dito kapsel, witte doktersjas, stropdas om en een telefoon als koptelefoon. De bezoekers van de 2002 editie van I Love Techno keken vreemd op bij binnenkomst in de 'Switch Area'. Daar stond namelijk ene Dr. Lektroluv, de mysterieuze dj en samensteller van 'new electro' compilaties, van wie de ware identiteit angstvallig in nevelen gehuld blijft. Ondanks optredens van Underworld en andere grootheden uit de hedendaagse danswereld, koesteren veel bezoekers van I Love Techno 2002 de herinneringen aan de sfeer, de muziek en het goede gevoel dat Dr. Lektroluv hen bracht. Zijn compilaties worden door velen niet minder gekoesterd. En het derde deel zal daarop geen uitzondering vormen!

Tekst: Nico
Foto's: Lektroluv


Het eerste deel van de Lektroluv compilaties haakte handig in op de booming elektrohype die door I-F en Hell in gang werd gezet. Op 'Elektrifying Elektro Pop' waren het vooral ranzige teksten (o.a. van Miss Kitten), wiebelende baslijnen, gortdroge computertikken en eighties synthwavepop in een modern jasje, die domineerden. Aansprekende namen als The Hacker, I-F, DJ Hell, Fischerspooner, Dopplereffekt en Felix da Housecat waren de leveranciers van even aanstekelijke als toegankelijke elektropop, ook wel 'new elektro' genoemd. Een heus tachtiger jaren feestje, zonder dat er ook maar een plaat uit die periode voorbij kwam. De timing en de selectie bleken voortreffelijk, en de door DJ Hell en I-F (in willekeurige volgorde) in gang gezette elektrorevical kwam in een stroomversnelling.

Een tweede deel liet dan ook niet lang op zich wachten. Het tweede deel met de ondertitel: 'The New Preskriptions of Dr. Lektroluv', ging verder en dieper. Minder aansprekende namen, meer kwaliteit. Zelfs met een absolute pionierstrack als de in 1982 op Tommy Boy verschenen 'Planet Rock' van Afrika Bambaataa & The Soul Sonic Force. Alhoewel vocalen nog vrij nadrukkelijk aanwezig waren, kregen we iets meer prikkelends voorgeschoteld dan alleen de vunzige platheid van een Miss Kitten. Veel van de voor de hand liggende beoefenaars van de elektroclash revival bleven buiten beschouwing. Dr. Lektroluv verzamelde oud en nieuw, maar toch vooral met de nadruk op nieuw, op anders. Een regelrechte klassieker als 'Planet Rock' staat gemoedelijk tussen de new elektro van Viewlexx, Clone, Creme en Dexter. Een heel stuk uitdagender dan het eerste deel, en het eerste echte bewijs dat we Lektroluv serieus moesten nemen. Deze week verscheen het derde deel: 'Infected by Dr. Lektroluv'. Opnieuw een door de tachtiger jaren gedomineerd dansfeestje, zonder dat er gretig en voorspelbaar is gegrabbeld in die periode.

De dansvloer dichterbij
De good doctor maakt nog meer indruk dan op de eerste twee delen bij elkaar. Als is het maar door de afsluiter van Depeche Mode, wiens track 'The Death Of The Night' op gruizige wijze onderhanden werd genomen door Eletronicat (Disko B). Of het klassieke oudje van Trans-X, 'Living On Video' dat in de jaren tachtig menig dansvloer moeiteloos in beweging bracht. Lektroluv maakt tot ons grote genoegen langzaam de overstap naar Italo beats en zoekt ook vaker de dansvloer op met sfeervolle elektronica, die steeds wat verder verwijdert lijkt te liggen van de oorspronkelijke elektroclash. En dat is een loffelijk streven, want de platte elektroclash compilaties komen nu al in veel te grote aantallen op ons af!

Het album opent met het sfeervolle 'Legacy Of a Lost World' van Steve Rachmads alter ego Sterac Electronics en biedt tracks van o.a. Jollymusic, de Nederlander Legowelt, het mysterieuze Detroit duo Drexcija (onder hun Japanese Telecom pseudoniem), de Duitser Anthony Rother, veelbelovend nieuw talent Alden Tyrell en het succesvolle Finse duo NYC Survivors. Al moet je voor hun grimmige, onheilspellende en soms zelfs ongemakkelijk schreeuwerige 'The Game' wel in de stemming zijn. 'Infected' gaat opnieuw een stapje verder. Van electro zijn we nu, meer dan op de eerste twee delen, beland in de eightties synthpop en zelfs Italo beats. Weinig voor de hand liggend materiaal, sfeervoller en beter dansbaar dan de eerste twee delen. Opnieuw een verrassende selectie die afwijkt van de geffende paden. Wij kijken nu al weer met veel spanning uit naar het vierde deel!.
Meer info: Lektroluv


Van NEWS mogen we maar liefst vijf exemplaren weggeven van 'Infekted by Dr. Lektroluv'. Stuur voor 26 februari naar Nico het juiste antwoord, voorzien van naam en adres, op de volgende vraag: "Van welke (Kraftwerk) plaat "leende" Afrika Bambataa de beats voor de eerste electrotrack allertijden: 'Planet Rock' uit 1982?"

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws