Meat Beat Manifesto - Ruok? (Quatermass)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Beats, samples en scratches


Na meer dan 4 jaar stilte komen Jack Dangers en konsorten met het 7e Meat Beat Manifesto album op de proppen. Dit album - Ruok? - kwam eind vorig jaar al uit via Quatermass, maar had meerdere luisterbeurten nodig om tot een juist oordeel te komen. Vandaar de ietwat vertraagde recensie.

Tekst: RJ

Vrijwel het hele album is geschreven en geproduceerd door Dangers zelf. Twee tracks zijn gecoproduceerd door Zach Sciacca, en het nummer 'Horn of Jericho' is geschreven in samenwerking met Lynn Farmer en Alex Paterson van The Orb. Paterson en Dangers zijn geen vreemden van elkaar. In 1997 maakte Paterson een briljante Beach Blanket Bimbo Land-remix van MBM's Radio Babylon. Een nog steeds veel gezochte plaat onder de Orb-fans. Daarnaast hebben The Orb en MBM regelmatig met elkaar getourd.

'Horn of Jericho' opent erg dubby: met zware bassen, en daarover een zeer aanstekelijke melodie. Verder in het nummer wordt het ritme wat opgevoerd en neigt het meer richting drum & bass. Ook 'Spinning Round' heeft van die heerlijke zware bassen. Deze track opent met een paar zeer goede vocale samples.

freestyle scratches
Op 'What Does It All Mean' komen we de eerste bijdrage van Z-Trip tegen. Deze turntablist legt zijn freestyle scratches over een langzame breakbeat plaat met zwoele melodieen. Ook op 'No Words Necessary' kunnen we Z-Trip weer terugvinden. Dit nummer is nog meer downtempo dan het voorgaande maar heeft prima funky melodieen. waar de sample van Supersoul vandaan komt is niet bekend, maar op een of andere manier klinkt deze erg bekend in de oren. Dit aangevuld met de drums en percussie van Lynn Farmer brengt ons een van de steverige tracks van dit album. 'No Echo In Space' begint vrij monotoon, maar wordt steeds verder aangevuld met diverse samples.

Luisteren naar Ruok?

In zijn totaliteit is Ruok? een album wat vooral staat door de goede beats en het gebruik van de meest vreemde samples. Twee nummers, 'Intermission' en 'Happiness Supreme', bestaan zelfs in hun volledigheid uit samples. Dit album valt niet zozeer op door het gebruik van melodieen en weirde samples, maar des te meer door de relaxte sfeer die de muziek met zich meebrengt. Echt een aanrader om op te zetten als je languit op de bank ligt te chillen.

Brainwashed
Quatermass

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws