Tutto Matto - Hot Spot (Touch Tones)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Funky disco house en laidback grooves

Recentelijk verscheen het tweede album van het Italiaanse nu-disco duo Tutto Matto op het Engelse label Tummy Touch. De nieuwe van Tutto Matto bevat evenals hun van geilheid druipende debuutalbum een onvervalste mix van seventies funky disco die de al wat oudere jongeren met weemoed doen terugdenken aan verlichte dansvloeren en glitterbollen. Maar ook invloeden uit jazz en soul zijn hoorbaar. Evenals op de eerder verscheen vierde overzichtsverzamelaar van het Tummy Touch label: 'Touch Tones'. Minder disco, evenveel funk, maar wel iets meer laidback.

Tekst: Robert Jan


Binnen korte tijd kwamen er twee nieuwe cd's uit van het Engelse label Tummy Touch. Grote man achter Tummy Touch is Tim 'Love' Lee. Lee begint in 1990 met het produceren van housetracks onder de naam Peace Feast Industries. In juni 1994 begint hij in samenwerking met The Phat Wax Crew en Brain Ticket met het organiseren van de eerste Tummy Touch parties. Dit gebeurde in de Staircase, een kleine club in Nottingham. Korte tijd later start Lee ook zijn eerste eigen platenlabel Peace Feast. Via Zuid Afrika en Cambridge komt Lee in 1995 in London terecht, waar hij verder gaat met het organiseren van feesten en het runnen van zijn label. De oprichting van Tummy Touch in 1996 vind min of meer per ongeluk plaats. Op Peace Feast worden voornamelijk funky platen uitgebracht. Tony Global, goede vriend en tijdelijk manager, belooft twee platen te leveren voor het label. Door een samenloop van omstandigheden hoort Lee de tracks pas op het laatste moment in de mastering studio. Het blijken uptempo disco nummers te zijn die totaal niet bij het Peace Feast label passen. In een opwelling wordt dan besloten een nieuw label, Tummy Touch, te starten. Het label is al weer aan zijn vierde overzichtsverzamelaar toe. Want er valt genoeg terug- en vooruit te blikken!

Tutto Matto - Hot Spot
In 2000 bracht het Italiaanse nu-disco duo Tutto Matto hun eerste CD uit via Tummy Touch. Nu twee jaar later brengen Jurij Prette en Paolo Guijlielmino het vervolg hierop Hot Spot. Een album vol onvervalste funky disco met hier en daar een snufje house. 'Stay Forever' klinkt alsof het rechtstreeks uit de jaren zeventig komt. Als je je ogen dichtdoet droom je al snel weg naar een ouderwetse van onderen verlichte dansvloer. Bij 'My mum would tell me' wordt het disco tempo nog iets verder opgevoerd. 'Peace' is gebouwd rond een jaren zestig gospel piano riffje. De heren van Tutto Matto leveren een swingend groovy album. Disco, jazzy, funky, dit is echt muziek waar je vrolijk van wordt. Volumeknop omhoog en swingen maar!



Meer info:Tutto Matto
Tracklisting:
01 Stay Forever
02 My mum would tell me - lmf2
03 Changes in piano - portobruto
04 Peace
05 I love you more - lmf3
06 Hot spot
07 You
08 My little star
09 Last minute of funk
10 Inseguimento


Various - Touch Tones 4
De vierde verzamelaar op Tummy Touch brengt ons een aantal platen die eerder als 12" zijn verschenen, aangevuld met enkele exclusieve nummers. Vrijwel alle artiesten uit de Tummy Touch stal komen op dit album aan bod. In tegenstelling tot het album van Tutto Matto worden hier minder disco invloeden gebruikt. Op Touch Tones ligt de nadruk iets meer op funk en het album is meer laid-back. Verder komen we nog diverse andere stijlen. Zo is Souvenir's 'There is only one thing left now' een kruising tussen ambient en relaxte breakbeat en laat Skylab's 'The Viper' overstuurde gitaren a la Apollo 440 uit de speakers knallen.



Meer info:Tummy Touch
Tracklisting:
01 Mains Ignition - Swedish Girls
02 Crackpot - Heavy Flowers
03 Souvenir - There Is Only One Thing Left Now
04 Chantilly - Moon Beam
05 Turbo Men - Sexy Lady
06 Mammal - The Phone Song
07 Patrick Dawes - Tribal
08 Chantilly - Yum Yum
09 Skylab - The Viper
10 Revolvo - Guns
11 Royal Appointment - Compodisco
12 Various Artists - Susie May
13 Chungking - Bubble Love
14 Dolphin Boy - Don't Stop
15 La Rue - Margerene

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws