Kowalski, Hostettler & DeSantis - Reasons (Kanzleramt)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Prikkelende samenwerking met verbluffend resultaat

Wat is dat toch met Kanzleramt? Keer op keer weet het Duitse technolabel zich te onderscheiden. Is het niet via het Kanzleramt zelf, dan is het wel via een sublabel als K2O. De mensen achter de schermen nemen risico's, experimenteren en boeken progressie. Is het toeval of is er kennis in het spel? Kennis, maar ook lef, doorzettingsvermogen en visie liggen het meest voor de hand. Labeleigenaar Heiko Laux beschikt er namelijk zichtbaar over. Hij slaagt er iedere keer weer goed in om de mensen die bij zijn label passen, ook daadwerkelijk naar zich toe te trekken. Zo ook Alexander Kowalski, Diego Hostettler en Dennis DeSantis. Individueel hebben ze op Kanzleramt en sublabels al van zich laten horen. Op het album Reasons bundelen ze de krachten.

De 'grote drie' van Kanzleramt?

Tekst: Iddo
Foto's: Kanzleramt


Een samenwerking in de studio tussen Alexander Kowalski, Diego Hostettler en Dennis DeSantis. Zeker geen bekende formatie. Maar daar zal wel eens verandering in kunnen komen. Individueel maakten ze alle drie al indruk, maar met Reasons lijkt een nieuw hoofdstuk te zijn aangebroken. Hier geen ruimte voor grote ego's. Een samenwerking in het belang van de muziek. Dat blijkt voor deze muziekliefhebbers een niet al te groot probleem te zijn. Voor muziek heeft deze driekoppige bemanning alles over. Muziek stroomt als bloed door hun lichaam heen. Dat zou wel eens de inspiratie van Reasons kunnen zijn. Want Reasons stroomt namelijk, en niet zo'n klein beetje ook.

Alexander Kowalski
Pas 25 jaar en inmiddels niet meer weg te slaan uit het dansmilieu. Een duidelijk voorbeeld van iemand die voor het studiowerk geboren is. Produceren en produceren, dat is wat hem bezig houdt. Maar daar blijft het niet bij. Het afgelopen jaar is ook zijn opmars als live-act begonnen. Weg uit die beklemmende studio. Op naar de energievolle dansvloer, waar zijn werk vooral door anderen werd gedraaid. Ondanks het feit dat Kowalski onder zijn eigen naam het bekendst is, werkt hij ook onder pseudoniemen waaronder Double X en Mr. Discotheque. Onder deze pseudoniemen biedt Kowalski een gevarieerder geluid. Maar altijd blijft de typische Alexander Kowalski stijl hoorbaar. Warm, diepgaand en hartveroverend. Kille elementen weet hij als een warm gerecht te serveren en oppervlakkige baslijnen weet hij met diepgang te presenteren.


Diego Hostettler
Zwitzerland, het land van de bergen met zijn besneeuwde toppen. Maar ook het land van de befaamde banken die het wereldwijd goed doen. Wat blijft er daarna nog het vermelden waard? Inderdaad, bizar weinig. Toch is de danscultuur van Zwitserland er een die we in de gaten moeten houden. Deze groeit namelijk gestaag. Twee bekende techno virtuozen van daar zijn Deetron en Diego Hostettler. De laatste is vooral bekend geworden via Kanzleramt. Een waardige prestatie voor de nog jonge producer die ook als dj goed uit de voeten kan. Wat begon bij labels als Speaker Attack en Phont Music, leidt op op Kanzleramt tot techno van hoge kwaliteit! Diego is een opvallende persoonlijkheid die weet waar hij voor moet gaan. Geen eentonige techno. Mara techno met bezieling, van tribal tot Detroit techno.


Dennis DeSantis
De oudste van het trio is Dennis DeSantis. DeSantis, geboren in 1973 te Warren Michigan, heeft de nodige muzikale invloeden in zich. Funk, jazz, klassiek en electronica. Het zijn stromingen die hem sterk hebben gemaakt. Hij staat voor minimale Detroit techno met experimentele en subtiele verschuivingen. Tot zijn invloeden behoort werk van mannen als Richie Hawtin, Aril Brikha en Kenny Larkin. Minimaal, ruisend, krakend en vooral lekker diep. Deze zomer liet hij op K2O, sublabel van Kanzleramt, van zich horen met het album Deviant waarmee hij velen harten stal.


Opperbeste sfeer
En dan Reasons. Tien tracks, tien combinaties. Het drietal werkt in verschillende combinaties samen, of gewoon met zijn drieen. En het werkt! Het drietal biedt een dik uur lang spanning en komt tot verbluffende resultaten. De basis van het geheel is het melodieuze karakter. Maar dat is tegenwoordig haast vanzelfsprekend wanneer iets op Kanzleramt verschijnt. Het album onderscheidt zich van de gemiddelde technolangspeler, juist door de persoonlijke inbreng van een ieder. De ene keer proef je sterk het Diego element terwijl de andere keer Alexander Kowalski overheerst. Toch is alles een samenhangend en vooral prikkelend geheel. Een confrontatie met Reasons leidt tot vreugde en een wirwar van andere emoties. Stevig dampende techno, maar ook diepgravende rondzoemende experimentele stuff. De haast voelbare bassen, soms betoverend mooie soundscapes en opzwepende percussie brengen je in een opperbeste sfeer. Vooral openingstrack Hybrid Minds is gelijk een meeslepende binnenkomer van jewelste! De oorzaak hiervan is snel gevonden. Labeleigenaar Heiko Laux heeft er namelijk aan mee gewerkt. Het maakt de overige tracks er zeker niet minder door, maar Hybrid Minds biedt nog net even wat meer spanning en muzikaal genot. Dit album is een ware must voor de liefhebber van melodieuze techno met zinderende spanning. De drie innovators zitten hiermee tegen het volmaakte aan.

Tracklisting
01. Hybrid Minds
02. Mind Time
03. Malpractice
04. Optometry
05. Co.Operation
06. Int A
07. Map Of My Head
08. Lonely Morning
09. Breaked
10. Early Flight.


Meer info: Kanzleramt

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws