Monophace - Random Factor (K2O)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Random Factor: speels futurisme

Gelukkig blijven er artiesten die zich afkerig houden van het protocol. Voor hen geen standaards of vaste stijlen. Ze begeven zich op het experimentele vlak. Met oog en oor aandacht voor de subtiele details. Misschien dat downtempo techno als houvast kan dienen? In ieder geval met minder zekerheden voor de luisteraar tot gevolg. Maar absoluut een grote uitdaging voor zowel artiest als luisteraar. Het duo Monophace neemt op Random Factor afstand van zijn drum 'n bass verleden en verkent de breakbeat met futuristische elementen. Invloeden uit drum 'n bass klinken door, maar ingenieuze ritmes en betoverende melodieen bepalen het nieuwe album van het Duitse duo Monophace op Kanzleramts sublabel K2O.

Tekst: Iddo
Foto's: K2O Records


Random Factor: Speels futurisme


Door de hele dancegeschiedenis zijn er muzikanten, artiesten en dj's met een grote afkeer van standaard muziekstromingen. Volgens sommigen is de angel eruit en hebben algemeen geaccepteerde stijlen en genres hun aantrekkingskracht verloren. Anderen begaven zich al nooit op het vlak van regels en muziekwetten. Het zijn artiesten die soms artistiek verantwoord, maar niet te beluisteren muziek brouwen. Een groot aantal anderen daarentegen verkent met succes grenzen, en dan toch vooral om ze te overschrijden in hun drang naar vernieuwing, anders te zijn en emotie te uiten. De muziek klinkt vaak ook vernieuwend en smaakt verfrissend. De echte liefhebber van dit soort producties weet al lang waar hij zijn muziek moet zoeken.
Zo zijn de releases van het Duitse label K2O - een sublabel van het befaamde Duitse technolabel Kanzleramt - zeer geliefd. Met een breed scala aan artiesten boekt het al lange tijd progressie. Door de experimentele speling bezit het veel flexibiliteit. Door de verworven status kan het label het zich veroorloven om experimenteel en soms nogal gewaagd werk uit brengen. Artiesten als Kareem, Multicast en Mewark verrichten momenteel activiteiten op het kwaliteitslabel. Een ander persoonlijkheid op K2O is PSI Performer. Wellicht beter bekend als Anthony Rother. Met PSI doet hij zijn diep gewortelde liefde eer aan. In alle vrijheid experimenteren en met elektronische klanken werken aan een muzikaal schilderij.

Persoonlijke vernieuwing en verdieping
Het nieuwe album van Monophace dat ook op K2O uit is, voldoet aan de verwachtingen. Speels futuristisch materiaal dat uitstekend bij K2O past. Drum n bass, electro en breakbeats vol futuristische elementen, het loopt allemaal als een rode draad door het nieuwe album van Monophace; Random Factor. Het Duitse duo Hannes Wenner en Christopher Bleckmann aka. Monophace maakt gebruik van al hun technische mogelijkheden. Zo blijkt wel op Random Factor. Een muzikaal schouwspel van bestaande elementen, dat door zijn samenstelling en compositie verfrissend werkt. De drum 'n bass is dit keer niet veel meer dan een invloed.

Ditmaal plaats voor persoonlijke vernieuwing en verdieping. Van breakbeat tot een futuristisch muzikaal labyrint vol soundscapes. Tien tracks die mooi in het verlengde van elkaar liggen. Een zwevend, maar tegelijkertijd opzwepend en energiek geheel dat als een puzzelstuk in elkaar valt. En dat is genieten, zoals op track drie The Need. Met zijn 2 step feeling heeft het al maanden de liefhebbers in zijn greep. Dat kan haast niet anders dan de oorzaak zijn van de oorstrelende vocalen van Dahlia Strecker. In een klein uur verrassen Hannes en Christopher met onwaarschijnlijk lekkere soundscapes in combinatie met broken beats. Dan is de muziek van alter ego's als Misc, Niederflur en Clubsessel toch echt vaster omlijnd. Monophace maakt indruk op Random Factor door op muzikaal aantrekkelijke wijze patronen en muzikale regels te doorbreken. Ze gaat breder en dieper te werk. En ze overtuigt!

Tracklisting
01 Wavestream
02 Lense
03 The Need
04 Still Life
05 Defeat
06 Time To Function
07 Linked
08 Recall
09 Serpent
10 Storage

Meer info: K2O Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws