Global Underground 23: Barcelona by James Lavelle (GU)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Veelzijdige Global Underground-editie van James Lavelle


Hij staat het meest bekend om zijn UNKLE-project, een samenwerking met dj Shadow waaruit het indrukwekkender album Psyence Fiction is voortgekomen. Maar ook als dj heeft James Lavelle zijn sporen in de mondiale dancescene ruimschoots verdiend. De Brit is resident-dj in Fabric - vandaag de dag de hipste club van Londen - en eigenaar van het experimentele label MoWax. Zijn nieuwste paradepaardje is de drieentwintigste editie van Global Underground die in Barcelona werd opgenomen.

Tekst: Marcel

Hiphop, breakbeats, deephouse, tribal-house en tech-house, het geluid op de nieuwe dubbel-cd van Global Underground even veelzijdig als 'anders' dan we van de serie gewend zijn. De mooi vormgegeven mixalbums zijn wereldberoemd geworden dankzij de mixen van progressive-sterren als John Digweed, Paul Oakenfold en Sasha. Het geluid is tot op heden, op een enkele 'techy' dubbelaar van Darren Emerson na, gericht op de progressive-liefhebbers. Maar die doelgroep schijnt het grotendeels wel gehad te hebben met deze muziekstroming. Daarom vond het GU-management het hoog tijd om het muzikale landschap te verbreden met een gevarieerde cd, afkomstig van een veelzijdig muzikant.



James Lavelle

Een Global Underground-editie met James Lavelle hing al een tijdje in de lucht. Al vele maanden zat het label achter het muziekdier aan, maar het heeft even geduurd voordat ze Lavelle zover kregen. Zijn zeer succesvolle resident-avonden (en een Fabric mixcompilatie) in de Londense superclub Fabric hebben hem, vooral in Engeland, veel positieve bekendheid opgeleverd. Nu vindt ook Lavelle het hoog tijd om met Global Underground de wereld te veroveren. Aan het album zal het in ieder geval niet liggen.

Waar het Global Underground om gaat, is de beleving. Zowel van de artiest als de stad in kwestie. Ondanks het feit dat de sfeer in Barcelona stad erg laidback en relaxt is, is het geen slaapstad. Het bruisende nachtleven bestaat uit echte muziekliefhebbers en zijn veel meer geinteresseerd in alternatieve dj's, dan de gevestigde namen. De Catalaanse clubbers zijn niet echt meer te porren voor jongens als Sasha, Digweed en Oakenfold, maar juist voor de echte muzikanten als Gilles Peterson, Carl Craig of John Acquaviva. (niet voor niets is het Sonar Festival, met een gewaagde line-up, al jaren een groot succes.) Spanjaarden zijn cultureel misschien zelfs wel beter opgevoed dan veel andere Europeanen. Daarom past dit album niet alleen goed bij James Lavelle, maar ook bij Barcelona.



Barcelona

Cd 1 verdient zonder twijfel de hoofdprijs. Deze start bijzonder 'muzikaal', met prachtige bijdragen van onder andere dj Shaddow, Leftfield en Layo & Bushwacka! Subtiel bouwt James Lavelle naar een climax: zijn eigen remix van Ian Brown's 'Fear'. Op een dwingend ritme van breakbeats legt de Brit een fraai samenspel van melancholische synthesizers en fraaie vioolpartijen. Kippenvel! Het nummer geeft een perfecte weerspiegeling van de hele schuifje weer.

Op cd 2 probeert Lavelle hetzelfde pad te bewandelen als de meeste Global Underground-voorgangers. De tracks leunen bijna allemaal op het progressive-genre. Dit betekent dat hij gedurende de zeventig minuten die volgen, de meest donkere houseplaten de revue laat passeren. Pas wanneer hij de cd afsluit met zijn eigen Unkle-remix van een track van Doves ('There Goes The Fear'), krijgen we het gevoel weer dat Lavelle achter de decks staat. Ondanks dit, is het album over het algemeen vrij gewaagd. Global Undergound deel 23 heeft een tijdloos karakter, en dat kun je niet over alle edities zeggen.

Terwijl het optreden in de Spaanse club Nitsa is geregistreerd op een dubbel-cd, werd zijn totale verblijf in het Baskenland op film gezet. De documentaire die door de Engelse zender Channel 4 is uitgezonden en als DVD aan een limited edition-cd van het album toegevoegd, en heet: James Lavelle; An Eccentric Englishman.

James Lavelle

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws