Taksi - Rundfahrt (Taxi Records)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Taksi maakt indruk met verbluffend technoalbum!


Er zijn dj's en producers die hun hele leven met enorme passie hun werk doen, maar in vergelijking met andere mensen niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Twee mensen waarbij dat zeker het geval is, zijn Andre Galluzzi en Paul Brtschitsch. Zij produceren onder de naam Taksi fenomenale muziek. Luister maar eens naar hun nieuwe album Rundfahrt!

Tekst: Mark van den Berg

De combinatie van dj (Andre) en producer (Paul) zorgt voor een vruchtbare samenwerking, nadat ze elkaar bij een distributeur in Frankfurt ontmoeten. In 1995 besluiten ze het label Taksi Records op te richten en onder diezelfde naam producties te gaan maken. De lijst met releases groeit gestaag en hun muziek wordt door internationale grootheden gedraaid of zelfs geremixt. Ook worden de heren regelmatig gevraagd voor gastproducties.
Met hun nieuwe plaat Rundfahrt zorgen de heren voor het ultieme partyalbum. Het gaat maar door en door. De beats, snerpende hi-hats en duistere geluiden blijven in ieder nummer terug komen. Rust krijgen we pas op het een na laatste nummer, deze is dan ook meer dan welkom. Niet dat je een snoeihard technoalbum voor je kiezen krijgt, de wijze waarop alle geluiden samengebracht worden, is zo heftig dat het ervoor zorgt dat je helemaal hyper wordt.


De eerste track: 'Taksi 01' kenmerkt zich door verschillende percussiegeluiden waar naar verloop van tijd een bijzonder spel bij komt. Ken je van die straatmuzikanten die tegen een aantal flessen (de een meer gevuld met water dan de ander) zitten te tikken? Dat geluid hoor je en zorgt voor een blij gevoel, terwijl de onderliggende sounds er voor zorgen dat de voetjes van de vloer gaan. '?' is de titel van de tweede track. Je vraagt je inderdaad af wat deze track zo boeiend maakt. Meer dan het openzetten van de schuiven van verschillende geluiden, is het niet. Maar wel op zo'n manier dat het een erg hypnotiserende werking heeft. Vervolgens begint 'Grammophon', een track vol met beukende beats, donkere vocoder-stemmen en diepe soundscapes. Regelmatig zorgt een break voor de nodige spanning, waarna het keer op keer helemaal losgaat. Heerlijk wat een track!

'Fast Friction' begint in eerste instantie als een rustig nummer, het lijkt erg op de stijl van Pascal F.E.O.S. Maar naarmate je jezelf meer concentreert op de synths, waarvan het geluid en de echo steeds harder en zachter worden gezet, ga je steeds meer bewegen en lijkt het allemaal harder dan dat het daadwerkelijk is. Wie kent de clubhit 'Schneesturm' - overigens niet op dit album te vinden - niet? Ook dit is een track van Taksi en is laatst nog geremixt door niemand minder dan Richie Hawtin. 'Ende vom Anfang' is een soortgelijk nummer, een dijk van een track, en zal de komende tijd vaak langskomen tijdens de verschillende technofeestjes. Pakkende beats en hi-hats, verpakt in een prachtige harmonie, zorgen voor veel extase. Beats, een stem die de hele track op de achtergrond blijft, soundscapes die de gruwelijkste griezelfilms niet zouden misstaan, snare drums... Noem het maar op! Alle geluiden die je kunt verzinnen zorgen bij 'Fiction' voor een muur van geluid waar je haast niet doorheen kunt. Elf minuten lang beleef je een nummer waarvan je niet weet waar je naar moet luisteren.


De 'Orient Express' is, zoals de titel enigszins betaamt, een stoomlocomotief die maar door blijft denderen. Deze track laat je inzien dat techno ook hard kan zijn, zonder eentonig of vlak te klinken. Veel geluiden zorgen voor de nodige afwisseling en de vreemde break is heel leuk. Met 'Turbo Prop' ontpopt zich een bijzonder kunstwerk. Het begint met synthgeluiden en soundscapes die op een gegeven moment zo vervormd worden door het toevoegen van echo's en het terug laten lopen van het signaal, dat er heuse gabber beats ontstaan. Prachtig om te horen hoe dit gemaakt is, helaas dat het maar 1 minuut duurt. Dan komt er eindelijk een einde aan de beukende beats in de vorm van brekend glas, hijgende stemgeluiden, synthesizer spel en een onderliggende breakbeat. Hoewel 'Tango Erotica' toch nog erg hard overkomt, is dat het begin van een verademing. 'Lumminosity Door', een chill-out track, zorgt er dankzij waaierige geluiden voor, dat je niet de hele avond onrustig op de bank hoeft te zitten. Het zijn vooral de mooie strings die je tijdens de laatste minuten van het album mee op reis nemen naar een relaxt oord.

Na de beluistering van het album blijft er een verbaasd gevoel door je hoofd spoken. Hoe hebben ze dit in hemelsnaam kunnen maken? Over het algemeen bestaan de tracks uit veel dezelfde geluiden, maar toch klinkt elk nummer anders. Iedere producer wil er voor zorgen dat zijn track net dat speciale verhaal heeft, Andre Galluzzi en Paul Brtschitsch realiseren dat op een even succesvolle als eigenzinnige wijze. Hopelijk gaan meer mensen dit inzien en het ook waarderen, waardoor de heren alsnog het respect krijgen dat ze verdienen.

Review: Paul Brtschitsch - Venex

Meer info en luisterfragmenten van Taksi: Taksi

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws